Friss vizsga után piros matrica

2011.02.14. 11:40

Tisztelt Autójogász!

2011. január 1.-i "Szmogriadó: mivel is mehetek be a városba?" válaszlevelét olvasva utána néztem az otthoni autóparkunknak. A párom és az én autóm is 2010 nyarán vizsgázott az új előírások szerint. Akkor nem is figyeltem a matrica színeket, csak most a szmogriadó körüli felhajtás során néztem át őket.
Meglepve tapasztaltam, hogy mindkét autóra piros matrica került. Mindkét autó katalizátoros, lambda szondával szerelt. A BMW-ben lévő M52-es motor pedig EURO 2-es besorolásban szerepel, tudomásom szerint az Opel-ben lévő Eecotec motor szintén. Mégis mindkét autónk a matrica színe szerint korszerűtlen környezetszennyező típusnak minősül, és szmogriadó esetén nem használhatjuk. Budapesten a belvárosban élünk, és mindketten a munkánkhoz használjuk az autót. Kérdésem az, hogy ilyen esetben mit tehetünk? Véleményem szerint az EURO 2-es motorok miatt nekünk kék matricát kellett volna kapnunk.

Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelettel:

P. J.

Tisztelt P.J.!

Egyik olvasónk, BOSCHtechnikus levelét idézném válaszul Önnek: „Gyakorló vizsgabiztosként heti rendszerességgel találkozok elrontott környezetvédelmi besorolású autókkal. Ez jellemzően az 1996 és 2002 között gyártott benzinüzemű gépkocsikra vonatkozik, ahol a környezetvédelmi osztály -forgalmiban V9- helytelenül "02" besorolást kapott, az akkoriban helytelenül értelmezett, szakmailag egyébként is rossz törvény miatt. Sajnos sok esetben ez az időszakos műszaki vizsga alkalmával, vagy a vizsgabiztos hanyagsága, vagy a törvényi ismereteinek hiánya miatt nem kerül kijavításra. Ezzel hátrányt szenvednek azok a gépjármű tulajdonosok, akik az említett évjáratú benzines autót birtokolnak, és rossz KVO van bejegyezve a forgalmijukba!
A következőt ajánlom (benzines esetén!):
Ha 2011-ben kell vizsgáztatni az autót:
A tulajdonos ellenőrizze a forgalmit, a "V9" bejegyzésnél 1996-2001 gyártási év között 04-nek kell szerepelni, 2002 esetén 06-nak. Ha 02, akkor szólni kell a vizsgabiztosnak, hogy írja át 04-re.
A műszaki vizsga után a területileg illetékes okmányirodának kötelessége TÉRÍTÉSMENTESEN kicserélni a forgalmi engedélyt!
Ha már az új rendszerben (KÖKIR) vizsgázott az autó, és megfelel a fenti követelményeknek, és mégsem javították át a forgalmit 04-re, vagy 06-ra, akkor jogtalanul piros matricát kapott, tehát vissza kell menni a vizsgaállomásra. NEM KELL ÚJRA VIZSGÁZTATNI AZ AUTÓT! Ilyenkor lehetőség van "Szemle adatváltozás megállapításához" opcióra, ami néhány ezer forint. A forgalmit ekkor is INGYEN ki kell, hogy cseréljék az okmányirodában.
Remélem ez segít valakinek. BUÉK BOSCHtechnikus”
Köszönjük, BOSCHtechnikus, az értékes hozzászólást.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István