Hiteles autó totálkárra törve

2011.02.19. 10:01

Tisztelt Autójogász!

Segítséget szeretnék kérni, leginkább tanácsot. A múlt héten csúnyán össztörték a hiteles autómat, előreláthatólag totálkáros lett, bár a kárfelmérés még nem történt meg. A másik fél továbbhajtott, de a rendszámtáblája leesett, így be tudják azonosítani. Az autómon van kötelező és Casco biztosítás is. A problémám az lenne, hogy a devizaingadozás miatt a hitel több az autóra, mint az autó értéke. Az autót 3,6M Ft-ért vettem, ebből 2,8M Ft volt hitel. Azóta eltelt 3,5 év, de a banki adatok alapján a mostani hiteltartozásom 2,9M Ft. Az autó jelenlegi értéke kb. 2M-ra tehető.
Egyrészről mire számíthatok ilyenkor? Több oldalról több, ellentétes információt hallottam. Én úgy tudom, hogy a biztosító csak az autó értékét (kb. 2M Ft-ot) fog téríteni, a többit pedig nekem kell kifizetnem, viszont mások mondták azt is, hogy elképzelhető, hogy teljes hitelösszegben kártalanítanak.
A másik kérdésem az lenne, hogy polgári peres úton perelhetem-e a balesetet okozót, ha igen, milyen igényeim lehetnek? Természetesen nekem nem csak a hitelből esetlegesen fennmaradó összeg a károm, hiszen se autóm se pénzem (eddig az autóba befizettem kb. 1,6M-ot). Mit kérhetek, és mire hivatkozhatok ilyenkor?
Illetve mik a teendőim? A kárt a másik fél biztosítójánál lejelenteni nem tudom, mert egyelőre nem tudom a másik fél adatait.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján az Ön autóját összetörő autós elhagyta a helyszínt, de az ütközés folytán a rendszámtáblája leesett. Nos, ha az esetnek vannak tanúi, akik igazolni tudják, hogy a rendszámtábla valóban a balesetet okozó autóról származik, akkor Önnek a rendszám gazdájának kötelező biztosításának terhére kell kártérítést kapnia, azaz ha esetleg perre kerül a sor, a biztosítót kell perbe fognia. A biztosítótól követelhető kártérítés magában foglalja magát az autóban felmerült kárt, a hitel kényszerű lezárásából fakadó költségeket (azaz az autó kárkori értékét esetleg meghaladó hiteltartozást), az árfolyamkülönbözetet, sőt, az esetlegesen pótlásként vásárolt autó megszerzésével kacsolatos költségeket (eredetvizsga, vagyonszerzési illeték) is. Ezt tehát mind követelheti a károkozó biztosítójától, feltéve, hogy bizonyítható, hogy a rendszám a károkozóé.
Ha erre nincs esély, akkor marad a CASCO-ra történő rendezés. Ilyenkor az Ön CASCO biztosítója csak az autó kárkori értékét fizeti (csökkentve az ún. maradványértékkel, azaz a roncsértékkel), de a többi költséget nem. Azaz ha a kár időpontjában a hiteltartozás meghaladja az autó értékét, a hitelező pénzintézet a különbözetet követelni fogja Öntől.
Ezért nagyon fontos most Önnek, hogy valahogy bizonyítani tudja, hogy ki volt a károkozó.

Tisztelettel,
dr. Horváth Bence