Szmogriadó - Honnan kell tudnom?

2011.02.23. 11:37

Tisztelt Autójogász!
A január 1-én Indexen megjelent szmogriadóval kapcsolatos kérdés-válasz kapcsán lenne kérdésem. Szmogriadó bejelentése esetén a fővárosnak milyen tájékoztatási kötelezettsége van? Értem ez alatt, hogy milyen formában és gyakorisággal kell tájékoztatni az autósokat? A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a legutóbbi esetben, mikor felmerült a szmogriadó elrendelésének lehetősége az egészről teljesen véletlenül rokonoktól értesültem, mielőtt útnak indultam volna vidékről a fővárosba. Van olyan jelzés, ami a közigazgatási határon kívül még jelzi, hogy nem mehetek be a fővárosba? Amennyiben indulást megelőzően semmilyen médiát nem néz az ember (pl. belföldi, vagy külföldi nyaralás), akkor honnan kéne tudnia a szmogriadóról?
A kérdés amire a fentiek közül tényleges választ kérnék az az első: Milyen tájékoztatási kötelezettsége van a fővárosnak a jogszabályok szerint?
Válaszát előre is köszönöm:
J. Áron

Tisztelt Levélíró!
A szmogriadó kezdetét és végét a Magyar Távirati Irodához eljutatott sajtóközlemény útján, valamint a Fővárosi Önkormányzat honlapján hirdetik ki. Az MTI által a tévéből, rádióból, internetes hírekből értesülhet róla. A Közterületfelügyelet következő telefonszámain is lehet érdeklődni: 06–80–220–220; 06–80–330–330.
Ha indulás előtt nem tájékozódik erről, fontos tudnia, hogy a szabályok betartását akkor is számon kérhetik Öntől, ha nem tudott a szmogriadó elrendeléséről. A szabályok megsértése miatt 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki, illetve helyszíni bírság is alkalmazható.
Tisztelettel: Dr. Koszoru István