Nem volt külső sérülés

2011.02.26. 09:02

Az év elején belecsúsztam egy autóba hátulról. (hirtelen fékezett, jeges volt az út) Megálltunk, megnéztük, külső sérülés nem volt egyik autón sem. A másik fél elkérte a telefonszámomat, felírta a rendszámomat. 2 óra múlva felhívott, hogy kb. 100-150 00 ft-os kára van. Én ezt nem ismertem el. Ezután feljelentett a rendőrségen. A rendőrségről telefonáltak, hogy ott voltam-e stb a megadott időpontban. Én elismertem, hogy összekoccantunk ennek lesz egy rendőrségi határozata. A kérdésem az, hogy ilyen esetben tudja-e ő igazolni, hogy én okoztam a kárt? Van-e esély arra, hogy a biztosító nem fogadja el az ő állítását?

Köszönettel: Katalin

Tisztelt Katalin!

A történetnek számos homályos pontja van, ezektől nagyban függhet az ügy kimenetele.
A rendőrség felé Ön nyilatkozott telefonon, hogy valóban történt koccanás, de azt nem írja, hogy erre vonatkozóan milyen részletességű nyilatkozatot tett, (az autó mely részének ment neki, milyen sebességgel, milyen mértékben vizsgálták meg az autót, volt-e Önnel vagy a másik autóssal tanú, a rendőrség rögzítette-e a beszélgetést, egyáltalán, honnan tudja, hogy a rendőrségtől hívták?, stb).
Fő szabály szerint a károsultnak kell igazolnia azt, hogy Ön okozta az állítólagos kárt. Álláspontom szerint ez a helyszín dokumentálás nélkül történő elhagyása után igencsak nehézkes lenne. Ugyanakkor a rendőrségi határozat, ha a fentieket tartalmazza, akkor mint közokirat, egyben bizonyítja is. Ha tehát úgy gondolja, hogy az állítólagos sérülések nem keletkezhettek a hivatkozott koccanásból, a rendőrségi határozat ellen kell majd jogorvoslattal élnie.

Tisztelettel,
dr. Horváth Bence