2011.02.28. 16:06

Tisztelt Autójogász!

Gépkocsimat 2 hete totálkárosra törte egy autós, aki a helyszínen elismerte a felelősségét. Rendőrségi intézkedés is történt, ugyanis összesen 4 autó sérült, ebből az enyém a leginkább. A károkorónak volt kötelező biztosítása, de a biztosítójával azóta sem vergődünk zöldágra. Felmérték a kárunkat, a helyszínen megmondták, hogy gazdaságosan nem javítható a gépkocsi, tehát totálkáros. Ennek 1,5 hete, de semmilyen összeget és bővebb felvilágosítást nem kapunk. Minden  egyes információt félszavakból kell összetennem, mert az ügyintéző hölgy annyira "kedves" és "megértő".
A kérdéseim a következők lennének, ha már a biztosító nem tud,vagy nem akar választ adni:


Az autómat fél éve használtan vásároltam, majd 1 hónapra rá ismerős szerelőnél műszaki felújítás történt, kb. 200 ezer Ft-os összegért. (Mindez márkaszervizben duplája lett volna.) A biztosító köteles-e ezt beleszámítani az autó árába? Mert tudtommal csak Eurotax-árat vesznek alapul, és én maximum számlákkal tudnám alátámasztani a gépkocsim motorikus felújítási munkáit. Csakhogy ez - mivel a szerelő ismerős volt - nincsen, de ha egy picit is hozzáértő személy belenéz az autó motorterébe, láthatóak az új alkatrészek, felújítások. Csakhogy a kárszakértő kívülről nézte meg az autót, a motorháztetőt nem tuduk felnyitni, nem is erőltette.


Ilyen esetben a biztosító mit köteles téríteni? Értem ez alatt, hogy az új autó megvásárlásával felmerült költségeket is ki kell-e fizetnie (forgalomból történő kivonás, átírási költség, eredetiségvizsga, adó)?
Mindenképpen meg kell-e várnunk a rendőrségi határozatot, vagy a károkozó nyilatkozatával megtörténhet a kifizetés is (erre sem tudnak a biztosítónál egyértelmű választ adni)?


Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel, Beáta

Kedves Beáta!

Levelében több kérdést is feltesz, nézzük őket sorjában:
- a biztosító nem köteles elfogadni a felek felősség-elismerő nyilatkozatait. Saját mérlegelés alapján dönti el, hogy biztosítottjának felelősségét megállapíthatónak tartja-e vagy sem, és ez alapján fizet-e, vagy elzárkózik attól. Ez alól egy kivétel van: ha a biztosított felelősségét jogerős rendőrségi, vagy bírósági határozat állapítja meg, a biztosító a kárrendezéstől érvényesen nem zárkózhat el.
- a biztosító az EUROTAX/AUDATEX programok alapján számítja a kártérítés összegét. Ezek az adatbázisok az adott autó átlagos értékét határozzák meg, és némi mozgásteret engednek, amennyiben az autó az átlaghoz képest különösen jó, illetve rossz állapotban volt. Ezt az eltérést azonban alá kell tudni támasztani, a felújítás számláinak hiányában nem sok sikert látok erre.
- a KGFB alapján a károkozó biztosítója nem csak az autóban keletkezett kárt köteles megtéríteni, hanem minden, a balesettel összefüggésben felmerült kárt, indokolt kölséget és elmaradt hasznot. Ebbe beletartozik az új autó vásárlásának költsége is. Ez nem vagyonbiztosítás, hanem felelősségbiztosítás. Míg a vagyonbiztosítás (CASCO) csak a biztosított vagyontárgyban keletkezett károkat fedezi, a felelősségbiztosítás (KGFB) minden olyan kárt, amiért a biztosított személy jogszabály szerint felelős; kicsit leegyszerűsítve: ami nem következett volna be, ha nincs a káresemény.

Tisztelettel,
dr. Horváth Bence