Ukrán benzinnel nincs gari?

2011.03.03. 10:36

Tisztelt Autójogász!

Új autónál ukrán benzin tartós tankolása esetén előforduló motorkárosodás garanciavesztéssel jár? Megtagadhatják a garancia érvényesítését azért, mert tartósan ukrán benzinnel járok, ami a hibát okozta?

Tisztelt Levélíró!

Önmagában az a tény, hogy Ukrajnában tankol, nem jelent garanciavesztést, hiszen mi lenne akkor az Ukrajnában forgalomba helyezett új autókkal? Ha szabályosan, benzinkúton tankolt, ez nem lehet indoka a jótállás keretében történő javítások elutasításának. Ha az autó még jótállási időn belül van, akkor az Ön helyzete egyszerűbb: nem Önnek kell bizonyítania, hogy a hiba gyári eredetű, hanem az eladónak (kereskedőnek), hogy nem az, azaz a hibát a rossz benzin okozta.

Ha az eladó e körben sikerrel jár, akkor az üzemanyag forgalmazója a felelős a kárért, azonban ekkor már Önnek kell bizonyítania, hogy pontosan kitől, melyik társaságtól vásárolta azt a benzint, ami a hibát kiváltotta. Erre akkor van esélye, ha kizárólag, vagy legalább a meghibásodás előtti időszakban rendszeresen egyazon társaságnál tankolt, és ezt bizonyítani is tudja, pl. nyugtákkal, számlákkal.

Tisztelettel,

dr. Horváth Bence