2011.08.19. 15:24

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben egy olyan autót (konkrétan egy H Astra kombit), amely haszongépjárműnek van vizsgáztatva, gyári hátsó üléssor beszerelésével a forgalmi engedélyben megengedettnél (2 fő)  több emberrel használunk, milyen szabályt sértünk, és milyen büntetésre számíthatunk?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
T. Péter

Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy az adott járművel hány személy szállítható utasként, a forgalmi engedély bejegyzése mondja meg. Az S.1 bejegyzés adja meg az ülőhelyek számát, a vezetővel együtt számolva. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy hányan utazhatnak összesen a gépjárművel.
Egyéb szabályokat a KRESZ, azaz az 1/1975. évi KPM-BM együttes rendelet személyszállításra vonatkozó 46. § -ának  (1) bekezdése állapít meg.

A felelőségre vonás csak tettenérés során szankcionálható, ezért helyszíni bírságra számíthat, melynek összege szabálysértés esetén 3000-től 30 000 forint.

tisztelettel
Autójogász

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.