2011.09.12. 14:50

Tisztelt Autójogász!

A minap a VII. kerületben 03:27-kor kaptam egy szabálysértési bírságot, mondván hogy a járdára felfestett fehér vonalon túl nyúlt az autóm.
Itt megjegyzem, egy régi kombi Ford-ról beszélünk és mindig ügyelek arra hogy ne okozzak fennakadást sem a járdán sem az úton. Honnan látta hogy túlnyúlt az autó hajnalban, amikor közvilágítás sincs, és a vonal is alig látszik.
Már mindenkinek írtam emailt hogy szeretném ha megmutatnák a képet, de senki nem válaszol.
Kérdésem az lenne hogy jogos a követelőzésem? Megmutathatják a fotót? És ha nem válaszol senki akkor, ha nem fizetem be mire számíthatok?
Mert a pénzt besöpörni azt jó lenne mi? De hogy válaszoljunk a kérdésekre és elmondják, hogy tessék itt van, így parkoltál hoppá. Akkor aláírom és befizetem természetesen. De nem ez történik.

Tisztelt Kérdező!

A leírtakból egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy melyik hatóság bírságolta meg: a Rendőrség, vagy a Közterület-felügyelet?
Amennyiben szabályszegési bírságot kapott a rendőrségtől, akkor Ön Vas Megye Rendőrfőkapitányától kapott egy értesítést, illetve egy határozatot. Mindkettőn feltüntették az ügyszámot.
A www.kozigbirsag.police.hu internetes portálon meg tudja tekinteni az autójáról készült képet, az ügyszám és a forgalmi rendszám megadásával.
Amennyiben Önt az illetékes Közterület-felügyelet bírságolta meg, akkor javasolom, hogy keresse fel az Ügyfélszolgálati irodát, ahol mint ügyfél joga van betekinteni az ügy irataiba.
Abban az esetben, ha a hatóság nem tudja kétséget kizáró módon bizonyítani (pl fényképfelvétellel) a szabálysértés elkövetését, a határozat ellen fellebbezzen!
Minden, a kérdésével kapcsolatos információt megtalál a bírságoló dokumentumok mellé kapott tájékoztatóban.

tisztelettel
autójogász

dr. Lenkei Balázs