2011.09.13. 14:13

Üdvözlöm!

Nemsokára Svájcban fogok tartózkodni több hónapot, a kérdésem az lenne, hogy a Magyarországon vásárolt saját tulajdonomban lévő pick-up gépjárművem esetében milyen speciális szabályok vonatkoznak a menetlevél vezetésére, illetve be kell-e szereznem egyéb okmányokat? Nem fogok árut fuvarozni, nincs cégem, teljesen privát használatban lesz.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a tehergépkocsival nem szállít árut nem kell a magyarországi szabályozástól eltérően menetlevelet vezetnie. Ha a pick-upon mégis szállít (fuvaroz) valamit, akkor a CMR (Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route)  kitöltése kötelező. Ez érvényes mind Ausztriára, mind Svájcra, mind egész Európára
A CMR hatálya alá csakis a térítés ellenében végzett fuvarozások tartoznak, tehát olyan fuvarozások, amelyeket fuvardíj fizetése ellenében végez, így a privát közlekedésre nem vonatkozik.

tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.