Bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítése

2011.09.23. 10:24

Szép Napot. 2011.02.12-én eladott gépjármű tulajdonjogi változását 02.23-án sikerült regisztráltatni az okmányirodában. A bejelentési kötelezettségnek eleget tettem, bár annak határidejét 3 nappal túl léptem, de az okmányiroda bírságot nem szabott ki rám. Azonban az új tulajdonos a mai napig nem tett eleget az átírási kötelezettségének, s a tilos parkolás büntetései, illetve az útdíj megfizetése nélküli pályahasználat büntetései a mai napig nálam csapódnak le. Panaszomra a hivatkozás az, hogy a bejelentési kötelezettség késedelme miatt nekem kell fizetnem. Az adás-vételkor készített magánokirat tartalmazza, az okmányok és a gépjármű átadásának pontos napját óráját és percét is, ezt nem kötelesek figyelembe venni? A késedelmes bejelentés idejében 02.22-én egy esetben történt tilos parkolás az azt követő esetek mind 03-04 hóban történtek. Lehet ilyen jogkövetkezménye a 3 nap késedelemnek?

Köszönettel : Bagi Auto

Tisztelt Kérdező!

Mind a parkolás, mind az útdíj fizetési kötelezettség polgári jogi jogviszony keletkeztet. Ebből az következik, hogy ha Ön az adásvételi szerződéssel hitelérdemlő módon határidőben igazolja, hogy az autó már nincs a tulajdonában, alaptalanul hivatkoznak a bejelentési kötelezettség késedelmére az üzemeltetők. A bejelentési kötelezettséggel való késlekedés miatt legfeljebb az okmányiroda szabhatott volna ki bírságot, egyéb joghátrány ezzel kapcsolatosan nem érheti. Amennyiben a parkoló és közút üzemeltetői felé kellő időben jelzi (postai tértivevényes levélben), hogy az autó tulajdonosa az esemény időpontjában XY volt, egy esetleges bírósági eljárás során mentesül a fizetési kötelezettség alól.

Tisztelettel

autójogász
dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.