2011.10.04. 15:32

Tisztelt Jogász Úr!
Romániában szeretnék autót vásárolni, én magyar állampolgár vagyok a feleségem kettős állampolgár( Ro, Hun). A feleségemnek szeretném venni az autót. Ha az ő nevére vásároljuk, használhatjuk közösen Magyarországon. Illetve a feleségem szülei kint élnek, vegyük az ő nevükre? Hogy tudjuk hivatalosan Magyarországon használni.
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönöm előre is. Árpád

tisztelt Kérdező!
A külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetéséről, használatáról a közúti közlekedésről szóló 1988. I. törvény 25/B §. rendelkezik. A jogszabály értelmében a közúti forgalomban a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, ha az üzembentartója belföldi üzembentartónak minősül vagy vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik. Ez az általános szabály azt jelenti, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar forgalmival és rendszámmal ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban. Rendőri intézkedés során a rendőr ellenőrzi, hogy a külföldi rendszámú jármű vezetőjének - állampolgárságra tekintet nélkül - van-e magyarországi lakóhelye. Amennyiben a jármű vezetője rendelkezik magyarországi lakóhellyel, rendőri felszólításra az alábbi jogszabályi mentesülési körülményeket a helyszínen kell igazolni;
Az a járművezető, aki rendelkezik magyarországi lakóhellyel akkor jogosult külföldi rendszámú járművet közúti forgalomban vezetni ha:
- ugyan rendelkezik magyarországi lakóhellyel, de szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van. A külföldi bejelentett tartózkodási helyét külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal vagy közokirattal kell tudnia igazolni. A külföldön kiállított közokirat bizonyító erővel csak akkor rendelkezik, ha azt a kiállítás helye szerinti államban működő magyar külképviseleti hatóság diplomáciai felülhitelesítéssel ellátta. A nem magyar nyelven kiállított okirat csak hiteles magyar fordítással ellátva fogadható el.
- a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén, és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult,
- a járművet Magyarország területén kívül rendszeres munkavégzés érdekében használja.
Amennyiben a jármű vezetője a fenti mentesülési körülmények valamelyikét a helyszínen nem tudja igazolni, vele szemben intézkedést kell rendőrnek a helyszínen lefolytatni. (jármű rendszámtáblájának és forgalmi engedélyének elvétele és közigazgatási bírság). A mentesülési körülmények utólagos igazolásának nincs helye.
A kérdésére válaszolva külföldi rendszámú gépjárművet csak akkor vezethetnek Magyarországon, ha szokásos tartózkodási helyük Romániában van. Másik lehetőség, hogy a külföldi rendszámú gépjárművet 30 napnál nem hosszabb ideig használják Magyarországon. Ennek igazolásául a külföldinek minősülő üzembentartó (pl az apósa, ha az ő nevére veszik az autót) írásos hozzájárulása szükséges, melyben a birtokba adás időpontját rögzítették.
tisztelettel,
autójogász
dr. Lenkei Balázs