Nem moccan a szomszéd autója

2011.10.11. 11:02

Tisztelt Autójogász!
Tanácsát szeretném kérni egy viszonylag nehéz ügyben. Egy régi többházas-többlakásos társasház osztatlan közös területén áll egy használaton kívüli ... - na jó, nevesítsük - Trabant. Láthatóan legalább 1-2 éve nem volt megmozdítva. Amikor a tulaj felől érdeklődtem kiderült a szomszédoktól, hogy már 6-7 éve nem mozdult az autó, és a tulajok is rég kiköltöztek, (de, ha jól értesültem a lakásukat nem adták el). Kérdem én, hogy mit tehetek/tehetünk - legálisan - annak érdekében, hogy felszabaduljon az a parkolóhely? Illetve mennyi idő alatt rendeződhet optimális esetben? Sajnos csak a hatóságoktól várhatok bármi megoldást, mert az autó tulaját már próbálta megkeresni a többi lakó eredménytelenül. Egyáltalán reménykedhetünk, hogy eltűnjön az a roncshalmaz a magánterületünkről ezáltal megszűnjön a nem csak vizuális környezetszennyezés??
Válaszát előre is tisztelettel köszönom!
GML

Tisztelt Kérdező!
A Trabant által elfoglalt parkolóhely kérdése;
tisztázandó, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő telken található gépkocsibeálló helyek használatát szabályozza-e valamilyen megállapodás a társasházban vagy a lakóközösségben? Abban az esetben, ha a Trabant tulajdonosának lakásához tartozik gépkocsibeálló, még akkor sem parkolhat azon a helyen más, ha az üresen áll.
A Trabant elmozdításának kérdése;
Első lépésként javasolom, hogy derítsék ki, hogy van-e a Trabant tulajdonosának az ingatlanban is tulajdonjoga. Ha már nem tulajdonos, minden további nélkül a kerületi jegyzőnél birtokháborítás megszüntetése iránti kérelemmel hatósági úton, vagy a tulajdonostársak költségén el lehet vitetni. Ugyanez a helyzet, ha a Trabanton már nincsen rendszámtábla.
Amennyiben rendszámtáblával felszerelt Trabant tulajdonosa az ingatlanban is tulajdonostárs legális megoldást azon kívül nem tudok javasolni, minthogy írásbeli felszólítást küldenek a tulajdonosnak tértivevényes levélben. A levélben tájékoztatni kell a tulajdonost, hogy amennyiben a megadott határidőn belül nem intézkedik a roncshalmaz elszállításáról a lakóközösség saját költségét elviteti. A levéllel a lakóközösség igazolni tudja a későbbiekben, hogy mindent megtett a helyzet legális rendezése érdekében, ha esetleg a Trabant tulajdonosa pár év múlva jelentkezne a roncshalmazért.
tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs