Közúti balesetet okoztam

2011.11.07. 14:15

Üdvözlöm!
Tegnapelőtt közúti balesetet okoztam, ahol személyi sérülés nem történt. 3 autóban esett kár az enyémmel együtt, ezen kívül az én autóm kidöntött két db 1 méter magasságú vasoszlopot.
Egyébként másfél éve van jogosítványom, ez az első balesetem. Nem hajtottam gyorsan, nem voltam ittas, egyszerüen a szakadó esőben nem fogta meg a fék az autót rendesen és belementem az előttem lévőbe.
Kijöttek a rendőrök, lezajlott a helyszinelés, annak rendje és módja szerint. Ők azt mondták, hogy a közműkár okozása miatt számíthatok majd bírságra (csekkre). Gondolom két ilyen vasoszlop nem eget rengető érték. Első kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mekkora bírságra számíthatok ilyen esetben? Gondolom a másik két autónak fizet a biztosító. Én ne is számítsak ilyesmire, mivel én okoztam a balesetet, ha jól sejtem.
Továbbá ami még aggaszt. Az autóm akkora kárt szenvedett, hogy jóval drágább lenne a kijavíttatása, mint amennyiért vettem magát az autót. Azt javasolták, hogy kérjem ki a BRFK roncsmegőrzőjéből ahol ki kell fizetnem a vontatás díját, majd pedig adjam le egy bontóba, s ezután ki tudom vonatni a forgalomból. Ön is ezt javasolná adott helyzetben? Vagy van számomra előnyösebb megoldás is? Hozzá tartozik a dologhoz, hogy az autó még nincs a nevemre iratva, így már nem is szeretném. Ha meg tudnék egyezni az eladóval, akkor visszacsinálnám az adásvételi szerződést, hogy ne kelljen érte súlyadót vagy vagyonszerzési illetéket fizetnem, mert az is elég húzós, és ígyis elég sok pénzt buktam el most egy hét alatt.
Tisztelt jogász Úr, Ön mit javasolna ebben a helyzetben, van ennél jobb megoldás is számomra, hogy ne bukjak el ennyi pénzt, vagy ez a legjobb megoldás amit tehetek? Utolsó kérdésem pedig, hogy a bírságon kívül számíthatok más büntetésre vagy negatívumra is?
Segítségét előre is köszönöm!
Soproni Balázs

tisztelt Kérdező!
A balesettel kapcsolatos kártérítést érintő kérdésére a válaszom, hogy amennyiben rendelkezett érvényes kötelező biztosítással az autó tulajdonosa, jó esélye van arra, hogy mind a közműben, mind a másik két autóban a balesettel összefüggésben keletkezett kárt megfizeti. Az Ön autójában keletkezett kárt csak érvényes casco biztosítás esetén téríteni meg a biztosító. Fontos kérdés, hogy Ön a baleset okozásakor milyen jogcímen vezette másnak az autóját. Remélhetőleg nem hivatkozott adásvételre, mert ez esetben a volt tulajdonos biztosítása nem fog helytállni.
A szabálysértési bírság független a kár megtérítésétől, ha a szabálysértési hatóság megállapítja a felelősségét a közműkár okozásában, akkor számíthat pénzbírságra.
A Ptk. 319. § (3) bekezdése szerint közös megegyezéssel a szerződés felbontható és ez esetben a szerződés megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal szűnik meg, és a már teljesített szolgáltatások visszajárnak, illetve az autóban keletkezett kárt meg kell téríteni.
tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs