Hasraütéssel büntetnek a rendőrök?

2011.11.21. 14:29

Tisztelt Autójogász!

2011.08.14 reggel 6 órakor Monor kisállatbörzén leparkoltunk az út szélén az EGYETLEN szabad helyre, tiltó táblát nem láttunk, és valószínűleg a többi ott parkoló autós sem. 10 órakor indultunk haza, ekkor már ezen az útszakaszon rendőrök írányították a forgalmat és a parkolást. 4 nap múlva kaptam egy 30 000 ft-os csekket, miszerint "Megállni tilos" táblánál parkoltunk.

A bizonyító képeken az autónk van lefényképezve elölről, hátulról, rajta az időpont és a fényképezés pontos helye, viszont az említett tiltótáblát sehol nem látni. A másik képen pedig szerepel egy MOBIL tábla, amin viszont nincs az autónk, és az sem szerepel, hol fotózták. Jogos így büntetést kiszabni? Nem kellene a táblának látszania az autós fotón, és a táblás képre nem kell ráírni, hol fotózták? Mi ezt így nem tartottuk jogosnak, és mivel mobil tábláról van szó, annak kihelyezési ideje is érdekelt volna. Rendőrségi javaslatra írtunk a közútkezelőknek, mikor tették ki a táblát? Válaszuk: nem tudnak tábláról és engedélyt sem adtak annak kihelyezésére. Így fellebbeztem. Mellékeltem a közútkezelő levelét is. Két és fél hónap után ezt elutasították, állításuk szerint volt tábla, és fizessem ki a bírságot. De hogy mikor ki helyezték ki azt nem közölték.

Tisztelt Kérdező!

A fellebbezés elutasítása ellen kifogással kell élni, erre 8 napja van a fellebbezést elutasító határozat kézhezvételétől számítva. A kifogásban arra kell hivatkoznia, hogy a szabálysértés elkövetését kizárólag a rendőri feljelentésre alapozza a Szabálysértési Hatóság. Ezzel szemben rendelkezésre áll a közútkezelő írásbeli tájékoztatása, amely szerint megállni tilos tábla kihelyezésére az elkövetés helyszínén és időpontjában nem adtak engedélyt. Indítványozza a határozat hatályon kívül helyezését.

A kifogást a helyi bíróság bírálja el. Bírósági szakban érvényesülni szokott a büntetőjognak az egyik legfontosabb alapelve, hogy csak kétséget kizáró módon bizonyított esetekben van helye marasztaló határozat hozatalnak.

Tisztelettel

Autójogász

dr. Lenkei Balázs