Hengerfejes autót adtak el nekem

2011.11.23. 12:56

Üdvözlöm!

Két napja vettem egy autót magánszemélytől aki "frissen szervizelt"-ként hirdette. Egy-két apró hibára felhívta a figyelmemet. Még aznap észrevettem, hogy pótolni kell a hűtőfolyadékot, de ez figyelmetlenségnek is betudható mentem a kocsival kb. 18 km-t és ismét pótolni kellett! Ekkor találtam a kocsi csomagtartójában egy fél flakon fagyállót és fél flakon vizet, ami már gyanús volt. Másnapra megint pótolni kellet ekkor elvittem autószerelőhöz, aki azt mondta, hogy "hengerfej-hibás" a kocsi, ennek a javítási költsége 60-70 ezer ft! Az eladónak tudnia kellet a hibáról , másképp egyrészt nem tartott volna pótló folyadékot a kocsiban, másrészt a szakember szerint így nem is lehet közlekedni az autóva (mármint folyadék-utánpótlás nélkül).

Mit tegyek, az eladó elzárkózik a kártérítéstől és a visszaadástól is!

Tisztelettel:

Nándi

tisztelt Kérdező!

Magánszemély eladó esetében a vevő a teljesítés időpontjától számított hat hónapos elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági jogait. Magánszemélytől történt vásárláskor a vevőnek kell tudni bizonyítania vita esetén, hogy a a teljesítéstől számított hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt. Ez leginkább szakértői kérdés. A gépkocsi meghibásodásakor, azonnal érdemes szakemberhez fordulni. A hiba okának feltárásakor kideríthető, hogy az a vásárlás időpontja előtt keletkezett, vagy már az után.

Amennyiben vélelmezhető, hogy a hiba már a vásárlás előtt is megvolt, fel kell keresnünk az eladót, érdemben kijavítást kérhetünk, ha ez lehetetlen, akkor árleszállítást vagy a szerződés előtti állapot visszaállítását, azaz a vételár visszatérítését. Ha az eladó az együttműködéstől elzárkózik, bírósághoz kell fordulni.

tisztelettel

autójogász

dr. Lenkei Balázs