Valaki a tudtomon kívül autót vásárolt a nevemre

2011.12.31. 18:39

Tisztelt Dr.Lenkei Balázs!

A következő problémám akadt: A helyi önkormányzattól értesítést kaptam, hogy fizessek be 24 945 Ft gépjárműadót egy általam ismeretlen rendszámú gépkocsira. Én ilyen rendszámú autóval nem rendelkezem, régebben sem volt a tulajdonomban. Mi ilyenkor a teendő, hogyan tudom igazolni az önkormányzat felé, hogy nincs a kérdéses jármű a tulajdonomban? Évekkel ezelőtt vettem egy új autót, akkor a kereskedésben lefénymásolták a személyimet, lakcímkártyámat, jogosítványomat, más ötletem nincs, hogy hogyan szerezhette meg valaki az adataimat. A járműadó megfizetésén túl az is aggaszt, hogy valaki esetleg bűncselekményhez, hitelcsaláshoz, stb. akarja használni a nevemre vásárolt autót.

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: László

Tisztelt Kérdező!

A gépjárműadóval kapcsolatosan javaslatom, hogy személyesen keresse fel a kerületi önkormányzat adóirodáját és győződjön meg arról, hogy milyen okiratok állnak az adóiroda rendelkezésére és vonassa ki az autót a forgalomból. Javasolom továbbá, hogy az önkormányzat adóirodájának határozata alapján tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen visszaélés okirattal vétsége miatt. A rendőrségi feljelentésnek az ügy szempontjából azért van jelentősége, mert ha a nevére vásárolt autó miatt bármilyen hatóság eljárást indítana Önnel szemben, hitelt érdemlő módon tudja igazolni, hogy Ön csakis mint sértett hozható az üggyel összefüggésbe.

Tisztelettel,

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.