2012.01.23. 14:42

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi problémám megoldásában kérném segítséget.

Használt autót vásároltam, melyhez nem kaptam meg a kocsi-, illetve a CD-rádió CODE kártyáját, melyek szükségesek az autó, akkumulátor csere utáni használatához. Mikor rákérdeztem a kártyák meglétére, a válasz igen volt. A márkakereskedőtől ajánlatot kaptam ezekre, mely ~30 000 Ft-os költséget jelentene. Kérdésem az volna, hogy a kereskedő felé fordulhatok-e ezen kártyák beszerzési költségének - részéről történő - átvállalása ügyében. A CODE kártya, a jogszabályok szerint mennyire képzi az autó alaptartozékát?

Milyen jogszabályra, törvényre tudnék hivatkozni, a kereskedőnek írandó levélben?

Tisztelettel:

Dobrovics Róbert

Tisztelt Dobrovics Róbert Úr!

Többek között a Polgári Törvénykönyv 95. §-ára tud érdemben hivatkozni, amely a dologkapcsolatokat határozza meg, elkülönítve az alkotórész és a tartozék fogalmát. Eszerint a tulajdonjog kétség esetében kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges, vagy azt elősegíti (tartozék). Ha a CODE kártya nemcsak a CD rádió használatához, hanem (akkumulátor csere esetén) egyébként is szükséges lenne a gépjármű használatához, akkor ez olyan tartozéknak tekinthető, amely a dolog (jelen esetben a gépjármű) rendeltetésszerű használatához szükséges. Így a tulajdonjog (amennyiben a szerződésben nem rendelkeztek másképpen) erre is kiterjed, ha ez már a gépjármű értékesítésekor is az eladó tulajdonában állt. Ezzel kapcsolatban hivatkozhat még a Polgári Törvénykönyv szerződés teljesítésével kapcsolatos együttműködési és tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő szabályaira is (Ptk. 277. § (4), (5)) Összességében tehát a teljesítés a tartozék átadása miatt hibásnak minősíthető (Ptk. 305. §) Azonban, ha ez az eladás időpontjában már nem volt meg és az átadott tartozékokkal, a megtekintéssel és kipróbálással kapcsolatban a szerződés tartalmaz rendelkezéseket, azaz, ha ezt a hiányosságot megismerhette, akkor nem követelhető a kereskedőtől az utólagos beszerzés költsége.

Tisztelettel

Autójogász

Dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.