Nincs is autóm, mégis megbüntettek

2012.02.10. 11:57

Tisztelt Autójogász!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2010.01.07-én eladtam az autómat, és az adásvételi szerződést leadtam az okmányirodának, mire felszólítólevelek jöttek különböző büntetésekről. Ezeket a szabálysértéseket az új tulajdonos követte el, mivel, mint kiderült, nem íratta át az autót. Bementem az okmányirodába, és megérdeklődtem, miért van még az autó az én nevemen. Jött a válasz, hogy abban az évben új jogszabály jött ki, és az adásvételi nem felelt meg teljesen az elvártaknak, ezért az új tulajdonossal fel kell venni a kapcsolatot és új adásvételit kell írni. Ezután megpróbáltam, de sikertelenül jártam, ezért bementem a rendőrségre, megmutattam az adásvételit, és azt mondták, menjek vissza az okmányirodába, és írassak velük egy jegyzőkönyvet, mert az adásvételi megfelel, mivel a legtöbb fontos adat szerepel rajta. Visszamentem az Okmányirodába, nem örültek neki, de felvették a jegyzőkönyvet.

Megérkezett a levél több helyről is, hogy a nevemről lekerült a gépjármű, ezért én meg is nyugodtam, és gondoltam, hogy ezzel már több problémám nem lesz. De ezek után is jöttek levelek különböző büntetésekről, de mivel már nincs a kocsi a nevemen, ezért nem is foglalkoztam velük. Ezután már nem jött semmi, mostanáig, amikor kaptam egy levelet végrehajtásról, miszerint 2010.01.14-én parkoltak az autóval, és végrehajtásra került, ezért felkerestem a végrehajtást végző szervet, és válaszként az jött, hogy két lehetőségem van: vagy befizetem a büntetést, és megpróbálom visszaszerezni a mostani tulajdonostól, vagy perújítást kérek. A kérdésem végül az lenne, hogy van-e olyan törvény, amely szerint, ha nem válaszolok egy levélre, ezzel elismerek egy felém nem létező tarozást, és az adásvételi szerződés ezek szerint semmit sem jelent? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: W. Richárd

Tisztelt Kérdező!

A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. L. törvény szabályozza azt az eljárást, amely az Ön esetében is megtörtént. A parkoló társaság a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett tulajdonossal szemben kezdeményezi a fizetési meghagyás kibocsátását oly módon, hogy annak állandó lakcímére kell postán kiküldeni. Az adósnak a kézhezvételtől 15 napja van ellentmondással élni, azaz, hogy a fizetési meghagyás iránti kérelemben megjelölt összeggel nem tartozik. Amennyiben 15 napon belül nem élnek ellentmondással vagy a postai küldeményt egyáltalán nem veszik át, a fizetési meghagyásban megjelölt követelés jogerős és végrehajtható lesz.

Nagyon sok esetben az adós csak a végrehajtási szakban szembesül azzal a ténnyel, hogy vele szemben fizetési meghagyásos lejárás indult. A végrehajtási szakaszban a végrehajtó levelének átvételétől számított 15 napon belül végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni. Ha ez a határidő eltelt, perújítási és a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet kell előterjesztenie.

A perújítási kérelem előterjesztésének határideje hat hónap, melyet a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésétől, vagy attól az időponttól kell számítani, amikor az eljárásól tudomást szerzett.

A jogerős fizetési meghagyás elleni perújítási kérelemben elő kell adni, hogy Ön már a parkolási esemény időpontját megelőzőleg eladta az autóját, a fizetési meghagyásról pedig csak a végrehajtási szakaszban értesült. A kérelemhez mellékelje az adásvételi szerződés másolatát és az okmányiroda jegyzőkönyvét. A perújítási eljárás lefolytatására az a bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel, amelyik - ellentmondás esetén - elsőfokú bíróságként a perré alakult eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkezett volna.

Tisztelettel:

Autójogász

Dr. Lenkei Balázs