Kárt okozott de nem veszi át a határozatot

2012.04.01. 08:12

Tisztelt Autójogász!

Még december végén történ Budapesten egy ütközés egy Baross utcai kereszteződésnél ahol a nekünk jobbról érkező a piroson átjött és elénk hajtott. Rendőri intézkedés történt, van tanu és kamerafelvétel is.Már ott megállapították az illető felelősségét (igazolás van róla) de ő nem volt hajlandó aláírni a rendőrségi papírt amíg nem látja a felvételt. Kapott határozatot amit nem vett át a posta ismeretlen cím jelzéssel visszaküldte a rendőrségnek a papírt és a rendőrök innentől kezdve nem akarnak az üggyel foglalkozni és mivel nincs határozat így a biztosító (ASTRA) sem fizet. Hallottam egy olyan gyakorlatról is, hogy az illető jelenléte nélkül is készülhet határozat csak ezt pesten nem nagyon alkalmazzák. Mi a teendő ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm.

Üdv.: Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Amennyiben a szabálysértési hatóság a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 84.§. alapján arra hivatkozással megszüntetné az eljárást, hogy az eljárás alá vont személy tartózkodási helye nem állapítható meg, ugyanezen jogszabály 86. §. alapján panaszt tehet. A panaszt a megszüntető határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül szóban vagy írásban (javasolom, hogy írásban, postai tértivevényes küldeménnyel) kell megtenni. A jogszabály előírja, hogy az eljárás adatai elegendő alapot szolgáltatnak az eljárás alá vont személy felelősségének megállapítására, a szabálysértési hatóság pénzbírságot szabhat ki, járművezetéstől eltiltást, elkobzást, figyelmeztetést, illetőleg kitiltást alkalmazhat, valamint eljárási költséget és - a 85. § szerint - kártérítést állapíthat meg. Ebből következik, hogy önmagában az a tény, hogy az eljárás alá vont személy az állandó és bejelentett lakcíméről nem idézhető, nem alapozza meg az eljárás megszüntetését.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.