Jármű vezetésének jogosulatlan átengedése

2012.04.04. 15:02

Tisztelt Autójogász!

Gyorshajtáson érték a barátomat, az én autómmal. Ő a gyorshajtást elismerte, viszont utólag ( jan 20.-án történt az eset) megállapították, hogy neki le volt járva a jogsija és ezért én fizessek 50 000 ft-ot. Kérdésem, hogy egyrészt nem évült-e el az ügy ill. mire hivatkozhatnék, hiszen fogalmam sem volt arról, hogy lejárt a jogosítványa! köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Az elévüléssel kapcsolatosan tájékoztatom, hogy az első fokú határozatot a szabályszegés elkövetésétől számított 60 napon belül kell kézbesíteni az ügyfél részére. Amennyiben a 60 napos ügyintézési határidő jogvesztő jellege megállapítható, a közigazgatási bírság nem szabható ki. Észrevételezem, hogy nem az eljárás megindításáról szóló értesítés, hanem a marasztaló határozat közlésének napja az irányadó az elévülés kérdésének vizsgálatakor a Legfelsőbb Bíróság 3/2010 KJE számú jogegységi határozatára figyelemmel.

Amennyiben az elévülés feltételei nem állnak fenn, és a gépkocsi tulajdonosa, illetve üzembentartója hitelt érdemlő módon igazolta, hogy a szabálysértést nem ő, hanem az által megnevezett személy követte el, a bírságot vele szemben kell kiszabni. 1998. évi I. törvény 21/A§. (2)

Álláspontom szerint minden alapot nélkülöz az Önnel szemben hozott marasztaló határozat. Javasolom, hogy éljen kifogással, melyben adja elő, hogy barátja elismerte az eljárás során a gyorshajtást valamint azt, hogy a szabálysértést megelőzően Ön az ő használatába adta a gépjárművet, amit teljes bizonyító erejű magánokirattal tud igazolni. Önmagában az a tény, hogy a barátja jogosítvány lejárt, nem indokolja a közigazgatási bírság kiszabását Önnel szemben.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs