2012.08.28. 12:11

Tisztelt Autójogász!

Kb. két hónappal ezelőtt - nyaralásból hazafelé jövet - egy vidéki városban megbírságoltak tilosban parkolásért. Az autón csak egy értesítést találtam, miszerint a "fizetési felszólítást az üzembe tartó címére" fogják postázni. Az üzembentartó én vagyok, a szabálytalanság tényét nem vitatom, viszont fizetési felszólítást nem kaptam. Néhány hét után persze el is felejtettem az egészet. A héten viszont kaptam egy levelet, miszerint fizessek be 10 000 forintot (a bírság összegét) + 39 000 forintot a késedelem miatt.

Mit tanácsol, hova tudok fordulni a problémával? Mindamellett, hogy valóban rossz helyen parkoltam, nem érzem igazságosnak, hogy a büntetési tétel ötszörösének megfizetésével!

Válaszát előre is köszönöm,

Norbert

Tisztelt Kérdező!

Az autón talált értesítésre hivatkozással a késedelem miatt kiszabott összeg ellen éljen kifogással és adja elő, hogy a az értesítés óta Ön semmilyen fizetési felszólítást nem kapott a szabálysértéssel kapcsolatosan. A hatóságnak kell igazolnia, hogy a késedelem miatt kiszabott összeg megalapozott, azaz, hogy a fizetési felszólítást tartalmazó levél kézbesítése szabályszerű volt.

Amennyiben a kézbesítés szabályos volt, mert nem kereste jelzéssel visszaküldte a küldeményt a posta, a kézbesítési vélelmet meg kell dönteni. Adja elő, hogy Ön semmilyen értesítést nem kapott a postai küldeményről, önhibáján kívül esett késedelembe.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs