Hogyan évül el az autópálya-pótdíj?

2012.09.17. 14:34

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi ügyemben kérem a véleményét!
2012.03.07.-én 17.13. órakor eladtam az autómat. Az autót a mogyoródi otthonomból vitte el egy sátoraljaújhelyi kereskedő. A szerződést hivatalos formanyomtatványon töltöttük ki, azon az óra, perc is szerepel, valamint azt két tanú aláírta.
A vevő ezt követően felhajtott vele az M3 autópályára, ahol fényképfelvétel készült az autóról, mivel pályahasználati díjat elfelejtett fizetni. Külföldön élek, az ügyletet követően azonnal visszautaztam, ezért az adásvételi szerződés egyik eredeti példányát postai úton küldtem meg a szombathelyi okmányirodának. A másik eredeti adásvételi szerződés nálam van. (kettőt pedig a vevő vitt el)
A kereskedő az autót azonnal eladta, az új tulajdonos az én otthonomban tekintette meg a gépjárművet, a kereskedő nekem kp-ben fizetett, az autót pedig "behitelezte" a vevőjének.
A jogszabályban előírt időn belül a gépkocsi átírásra került.

Néhány hét elteltével büntetést kaptam az Állami Autópálya-kezelő Zrt-től. telefonon felvettem velük a kapcsolatot, közöltem velük az adásvétel tényét, majd elküldtem nekik e-mailben is. Elutasító választ kaptam. Magyarországi tartózkodásom alatt személyesen kerestem fel az ügyfélszolgálati irodájukat, ahol írásos kérelmet adtam be, valamint az eredeti adásvételi szerződésemet bemutattam, amiről másolatot készítettek. Ismét elutasító választ kaptam.

Újabb néhány hét elteltével egy ügyvédi iroda keresett meg, akik felszólítottak, hogy fizessek be x összeget, mert az M3 autópályát érvényes matrica nélkül használtam. Nekik is elküldtem a keletkezett irathalmazt. Ők szintén elutasító választ adtak.

Merre tovább?

Hol az igazság?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel:

I.Tibor

Tisztelt Kérdező!

A vonatkozó jogszabály értelmében ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően más személy használatába adta, és ezt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával igazolja, a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni.

A kérdés megválaszolásához fontos lenne ismerni az elutasító határozat indokolását. A határozatban ugyanis meg kell indokolnia a közút kezelőnek, hogy miért nem fogadja el a teljes bizonyító erejű magánokirattal alátámasztott előadását.

Végső esetben a közút kezelő bírósági úton fogja érvényesíteni az úthasználattal kapcsolatos díj és pótdíj igényét. Ebben az eljárásban azonban már eredményesen hivatkozhat az adásvételi szerződéssel igazolt azon tényállítására, hogy nem Ön vezette adott időpontban a gépjárművet, nem Ön vette igénybe jogosulatlanul az autópályát.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs