Hagyatéki eljárás alatt lévő autó vásárlása

2012.11.14. 14:04

Tisztelt Dr Lenkei Balázs!

Kineztem egy kellemes allapotu hasznaltautot. Az elado edasanyjae volt az auto aki nemreg elhunyt. A hagyateki eljaras jelenleg is tart. Az a kerdesem hogy ilyen esetben ha meg az elhunyt neven van az auto. Milyen dokumentacioval hasznalhatom a kocsit ami engem mint vevot es az eladot is egyarant ved. Illetve mikor kerulhet leghamarabb a nevemre a kocsi. Van-e mod a hagyateki eljaras ideje alatt a kocsi atirasara. Ha nincs milyen papirral hasznalhatom? Uzembentartokent vagy kolcsonadasi szerzodessel?

Valaszat elore is koszonom

Ion Alex

Tisztelt Ion Alex!

Az autó feletti rendelkezési jogát az örökös a jogerős hagyatékátadó végzéssel szerzi meg. A legkézenfekvőbb megoldás a fenti esetben, hogyha soron kívüli tárgyalást kérnek a közjegyzőtől az adásvételi szerződésre hivatkozva.

Az eladó a hagyaték átadó végzés meghozataláig öröklési bizonyítvánnyal tudja igazolni a hagyatéki vagyonban való részesülésének jogcímét és a hagyatékban való részesülésének arányát. Amennyiben az eladó hitelt érdemlő módon igazolja, hogy az autó tehermentes tulajdonjogát 1/1 arányban örökléssel meg fogja szerzeni, előszerződést tudnak kötni az autóra. Az előszerződésben rögzíteni szükséges minden lényeges feltételt, különösen az autó adatait, a vételárat és a kölcsönös kötelezettségvállalásukat arra, hogy a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvételekor a végleges adásvételi szerződést megkötik. Az előszerződés megkötésével egyidejűleg a teljes vételár megfizetése és az autó átvétele megoldható. Az átíráshoz és a kötelező biztosítás megkötéséhez azonban a végleges adásvételi szerződésre lesz szükség.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs