Nem kaptam csekket, most mi van?

2012.11.16. 10:51

Tisztelt Autójogász!

A napokban megbüntettek azért, mert nem a menetirány szerint parkoltam. A cetlin az áll, hogy ezt a szabálysértést követtem el, ezt tudomásul veszem, elismerem, a büntetéshez a kp-átutalási megbízást átvettem. Csekket ezzel szemben nem tettek az autóra, tehát valójában nem vettem át, csak az elázott cetlit, hogy nem állhatna az autó eleje arra. A kérdésem az, hogy ilyenkor mi a jogi helyzet? Valóban fel lehet engem jelenteni szabálysértésért, ezzel megtriplázva a 10ezer forintos büntetésemet, ha nem fizetem be 30 napon belül? Mert csekket nem kaptam, az pedig nincs ráírva sehova, hogy ki büntetett meg.

Üdvözlettel:

János

Tisztelt Kérdező!

A helyszíni bírságot helyszíni intézkedés során a szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben lehet kiszabni. Gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt helyszíni bírságot a gépjárművezető távollétében is ki lehet szabni. Ilyenkor a gépjármű rendszáma alapján megállapított üzembentartó címére kell a kiszabott összeget tartalmazó csekkszelvényt megküldeni. Amennyiben az üzemben tartó a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul vagy a megküldött csekkszelvényen a helyszíni bírságot a meghatározott határidőn belül nem fizetik meg, szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor. (2012. évi II. törvény 100.§.)

A fenti jogszabály alapján a helyszíni bírsággal kapcsolatos csekkszelvényt postai úton kell a szabálysértési hatóságnak megküldenie, tehát annak kézbesítésétől kell számítani a 30 napos határidőt.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs