2012.11.27. 12:59

Tisztelt Autójogász,

Nemrégiben a Baross tér 18 sz. alatt parkoltam és kaptam egy cetlit a BKK-tól. Az utca zsákutca a Keleti Pu-i metróépítkezések miatt. Kerepesiről lehet csak rákanyarodni, és semmilyen tábla nem jelzi hogy fizető parkolási zónáról lenne szó, csak egy elhagyatott automata van az út szélén, de az tudtommal nem 100%-ban jelenti hogy fizető zónával állok szemben. Ha gyalogosan tovább sétálok a zsákutca végéhez akkor felfedezhető a Parkolási Zóna KRESZ tábla, de a forgalomnak háttal van fordítva, szinte már a falat nézi, forgalmi helyzetben nem is látható, valaki megfordította a járda irányába.

Kérés esetén fényképpel is tudok szolgálni, dokumentáltam az esetet.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jogos-e a panaszom a BKK felé, hogy tegyék semmissé a büntetésem?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdv,

G.Balázs

Tisztelt Kérdező!

A közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló 83/2004. GKM rendelet 2.§. 2 pontja alapkövetelményként rögzíti, hogy a közúti jelzőtáblákat úgy kell megtervezni, azokat úgy kell alkalmazni és elhelyezni, hogy a közlekedők szükséges és elégséges információt kapjanak közlekedésük közben az úton fennálló veszélyekről, tilalmakról, kötelezettségekről. A hivatkozott rendelet 2.§. 18.4. pontja rendelkezik a várakozási övezet jelzőtábla kihelyezéséről, mely szerint várakozási övezetnek olyan területet szabad kijelölni, amelynek egész területén a várakozás feltétel nélkül vagy feltételhez kötötten (díjfizetés ellenében) megengedett. A várakozási övezet jelzőtáblát arra a területre bevezető minden út elején el kell helyezni, amely területen a várakozást feltételhez kötötték.

A fenti jogszabályhelyre hivatkozással kérheti a parkolási pótdíj elengedését. Amennyiben a panaszát a parkolási társaság elutasítja, egy esetleges peres eljárásban Önnek kell tudnia bizonyítania, hogy a parkolási esemény időpontjában a jogszabályban előírt módon a várakozási övezet jelzőtábla a bevezető út elején nem volt kihelyezve.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs