A vevő nem hajlandó átíratni az autót

2013.02.21. 09:32

Tisztelt Autójogász!

2012 októberében adtuk el az autónkat, majd ezt be is jelentettük az okmányirodában. Ott átvételi elismervényt kaptunk és az adásvételi szerződést is lepecsételték. Ezt azonban a vevő mind a mai napig (2013.02.19) nem tette meg. A jegyző 2012 decemberében az autót kivonta a forgalomból a vevő bejelentési kötelezettségének elmulasztása miatt. Ez azonban engem nem vígasztal, mert a járműnyilvántartóban továbbra is én szerepelek tulajdonosként, azt csak a vevő bejelentésére írják át. Ezt viszont esze ágában sincs megtenni, nem fizeti ki az átírás és biztosítás költségeit, sőt, azóta a műszaki is lejárt. Közben a parkolási bírságok tömkelege érkezik hozzám, ráadásul még balesetet is okozott, és a biztosító is engem talált meg. Mindenfelé igazolnom kell, hogy az autót hónapokkal ezelőtt eladtam, nem az enyém. De ez nem mehet a végtelenségig, már heti több felszólítás is érkezik. Az okmányiroda azonban azt mondja, hogy csak a vevő bejelentésére írják át az autót. Mi lesz, már örökre a nevemen marad, vagy van valamilyen kiút ebből a zsákutcából? Remélve a legjobbakat, üdvözlettel

egy volt autótulajdonos

Tisztelt Kérdező!

2011. november 30. napjától a járműnyilvántartás a régi tulajdonos által teljesített bejelentés (az adásvételi szerződés becsatolása) alapján tartalmazza az új tulajdonos adatait, mindaddig, amíg a vevő eleget nem tesz bejelentési kötelezettségének. Ezt a rendelkezést a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 9. §. (1a) bekezdése tartalmazza. Ezzel összhangban áll a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 46. §. (2) bekezdése, amely előírja az okmányirodának, hogy a gépjármű nyilvántartásban fel kell tüntetni az eladó bejelentése alapján megadott, az új tulajdonosra vonatkozó adatokat. A fenti jogszabályok alapján az okmányiroda indokolatlanul tagadja meg az új tulajdonos adatainak járműnyilvántartásbeli feltüntetését. Ahogy a nyilvántartás tartalmazza az új tulajdonos adatait, a felszólítások már az ő címére fognak érkezni.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.