2013.03.27. 11:30

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy milyen úton-módon lehetne egy 3,5T alatti magántulajdonban lévő kisteherautót kölcsönadni. Az ügy abban bonyolódik hogy édesapám tulajdonában lévő gépjárművet szeretnénk kölcsönadni, annak a cégnek ahol én is dolgozom ( Én is vezetném ). Nem áruszállítás céljából, hanem a szolgáltatás nyújtásához szükséges eszközöket szállítanánk vele. Milyen papírok szükségesek, ha egyáltalán szükségesek a legális üzemeltetés érdekében.

Kedves Érdeklődő!

A közúti forgalomban való részvételhez a tulajdonos és a kölcsönbevevő cég között létrejött kölcsönadási szerződés vagy üzembentartói szerződés szükséges. A kölcsönadás szerződéssel tudja igazolni azt, hogy az édesapja tulajdonában lévő gépkocsit a cég az ő jogán használja. Érdemes a kölcsönszerződésben név és beosztás szerint feltüntetni, hogy a kölcsönvevő cég részéről, kik jogosultak a gépkocsit vezetni. Az kölcsönszerződést határozott vagy határozatlan időre lehet kötni, azonban az időtartamról a feleknek rendelkezniük kell a szerződésben. Fuvarlevelet abban az esetben szükséges vezetni, amennyiben a vállalkozás áru továbbítást végez a gépkocsival.

Az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek elszámolása esetén lényegesen szigorúbb papírokra van szükség. A költségelszámoláshoz útnyilvántartást kell vezetni, függetlenül attól, hogy mit szállít a cég a gépkocsival. Ez utóbbi esetben érdemes rendelkezni kell a szerződésben arról, hogy a cég gépkocsit ellenérték fejében vagy ingyenesen használja. A költségelszámolás ügyében javaslom, hogy a könyvelővel egyeztessen!

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs