2013.04.16. 10:45

Tisztelt dr. Lenkei Balázs!

2013. 04.10-én parkoltam a VIII. kerületben. Váltottam parkolójegyet, a tennivalóim azonban elhúzódtak. Ezért ismételten „rádobtam” a parkolóórára, újabb időszakra váltottam parkolójegyet. Azonban ez lejárt 16:39-kor. Ismét jegyet váltottam 16:49-kor, viszont időközben megbüntettek 16:46-kor, a pótdíjazás oka: lejárt jegy.

A büntető cédula hátán szerepel többek közt az alábbi:

„Ha Ön rendelkezik az ellenőrzéstől számított 5 percen belül megváltott parkolójeggyel, pótdíjat fizetni nem kell. A türelmi időn belül megváltott parkolójegyet 5 naptári napon belül az ügyfélszolgálaton kell bemutatni.”

A büntetéstől számított 5 percen belül megváltott parkolójeggyel rendelkezem, ezt azonban az ügyfélszolgálat nem fogadta el arra hivatkozva, hogy az előző parkolójegyem a büntetést megelőzően lejárt és ezért bűntettek meg. A büntetőcédulán szereplő tájékoztatóban ilyenfajta megszorítás nem szerepel, ami félreértésre adhat okot. (a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet értelmezésében bizonytalan vagyok.)

A kiszabott bírság 6600 Ft, amit méltánytalannak érzek néhány perc késés miatt, nem állt szándékomban a kerület parkolóhelyét ingyen foglalni, ezért is váltottam többször is jegyet. Szeretném segítségét kérni a rendelet értelmezésében, jogosan utasították-e el az ügyfélszolgálaton a bírság törlése iránti kérésemet?

Köszönettel: Milán Tamás

Kedves Tamás!

A közúti közlekedésről szóló 1988. I. törvény 15/C. §. - szerint pótdíjat kell fizetni, ha a jármű díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb parkolás esetén 5 perccel, egy óránál vagy hosszabb időre megváltott parkolójegy esetén 15 perccel túllépik. Amennyiben Ön egy óránál rövidebb időre váltott parkolójeggyel rendelkezett és a parkolótársaságnál az előző parkolójegyre hivatkozott, akkor a fenti szabály miatt jogosan tagadja meg az ügyfélszolgálat a pótdíj törlését. Az egy óránál kevesebb időre váltott parkolójegy esetén 16:44 után pótdíjat kell fizetnie.

Azonban a 30/2010 Főv. Kgy. rendelet 48.§. (3) bekezdése türelmi időt biztosít a díjfizetés nélkül várakozó jármű részre és nem kell pótdíjat fizetni, ha a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő. Azaz, ha a parkolás napjától számított 5 naptári napon belül be tudja mutatni a 16:49-kor megváltott parkolójegyet és a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozása, a parkolásüzemeltető a várakozási díj és pótdíj tartozást törli a nyilvántartásból.

Javasolom, hogy ez utóbbi jogszabály alapján csak a 16:49-kor megváltott jegyre koncentrálva a jegy bemutatásával kérje a 16:46-kor kelt pótdíj törlését!

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs