Bukott eredetvizsga, bukott autó?

2013.12.16. 10:54

Tisztelt Autójogász!

Nemrég találtam egy nekem megfelelő használt BMW-t amit szerettem volna hitelfelvétellel megvásárolni. Mindent mint magánszemély intéztem az eladóval aki korrekt hozzáállással közremáködött a folyamatban. Mivel a hitelfelvételhez szükséges egy átvizsgálás a bank adott város beli szerződött partnerénél ahol eredetvizsgát is el lehet végeztetni az adott időpontban az eladó megjelent a kocsival, viszont az eredetvizsgálaton megbukott a kocsi.

Elmondása szerint 2 betű az alvázszámon "nem megfelelő karakterisztikájú".

- az alvázszámon gyári a festékréteg

- lekérdezték a rendőrségen valamint a gyártónál a felszereltséget (rendben volt)

- a computer-ben is ugyanaz a szám volt

- az autót egyszer már 2009-ben forgalomba helyezték érvényes eredetvizsgával (német import volt)

Az eladó most az igazságügyi szakértőre vár, hogy átvizsgálja az autót és tisztázza, hogy effektive lopott e vagy gyártási hiba lehet ez az "eltérés", bár az eredetvizsgálat körülményeiről sem tdok sokat.

Nyilván az én érdekeim nem csak az újraeladás miatt sérülhetnek, de a hitelfelvétel miatt (amennyiben ezt ilyen formában még bank hitelezi) szeretném biztonságban tudni a családom mobilitását azzal, hogy egyik nap nem veszik ki alólunk az autót mert "gyanús".

Milyen lehetséges következményekkel kell számolnom a fent emlitett esetben? Valamint a kérdésem az elnne, hogy az igazságügyi szakértő jegyzőkönyve mire garancia a jövőben és ez véglegesen tisztázhatja e egy autó előéletét?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Boldizsár Csaba

Kedves Csaba!

A közlekedéshatóság közlekedés igazgatási eljárásban ellenőrzi a járművet és kiállítja az eredetiségvizsgálatról szóló eredményről szóló határozatát. Ez a határozat köti a közlekedéshatóságot. Amennyiben a jármű eredetiségvizsgálati eredménye megfelelő és ennek tényét a hatóság a nyilvántartásba rögzíti és a jövőben ennek ellenére valaki arra hivatkozik eredményesen, hogy az autó tisztázatlan előéletű, a magyar állam kártérítési felelősséggel tartozik államigazgatási jogkörben okozz kár miatt.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs