2014.01.13. 15:42

Tisztelt Autójogász!

Vettünk egy autót Szlovákiában, szlovák rendszámmal melyet a feleségem nevére fogunk íratni, aki szlovák állampolgár, rendelkezik kinti állandó lakcímmel és magyarországi ideiglenes lakcímmel is. Az lenne a kérdésünk, hogy Magyarország területén ő használhatja huzamosabb ideig az autót, nem ütközik jogszabályba? Illetve én mint férje mint magyar állampolgár is használható? Kölcsön adhatja-e más ismerősünknek magyar állampolgárnak átmeneti használatra, hogy ne legyen probléma belöle pl. közúti ellenőrzésről?

Köszönöm a válaszát.

Kedves Kérdező!

Külföldi rendszámmal ellátott jármű magyarországi használatával kapcsolatos szabályokat akkor kell alkalmazni, ha a vezetője magyarországi lakóhellyel rendelkezik vagy ha az üzembentartója belföldi üzembentartónak minősül. Ebből következik, hogy a felesége minden további nélkül vezetheti a saját nevén lévő autót Magyarországon. Ön vagy bárki más magyar állampolgár, akinek a szokásos tartózkodási helye Magyarországon van, az autót hat hónapon belül összességében 30 nap időtartamot meg nem haladóan használhatja kölcsönszerződéssel. A használati jogosultság időtartamát a az autó birtokba adásának napjával együtt fel kell tüntetni az szerződésben. A szerződést a használónak egy esetleges közúti ellenőrzés során be kell mutatnia.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.