Fizettem, mégis perelni akarnak

2014.04.02. 12:03

Tisztelt Autójogász!

2013 májusában elfelejtettem parkolójegyet venni a VIII. kerületben. A bírságot, mint hasonló esetben mindig, most is banki átutalással egyenlítettem ki, feltüntetve a "mikulás" csomagban szereplő azonosítót és a rendszámomat.

Azonban - feltételezhetően valamilyen könyvelési hiba miatt - pár hónappal később az önkormányzat egy levelet küldött, melyben a - különböző tételekkel emelt - bírság befizetésére szólított fel.

A levélre a feltűntetett e-mail címen reklamációval reagáltam, melyben leírtam azokat az adatokat, melyek alapján az átutalást azonosítani lehet (forrás számlaszám, könyvelés dátuma, tranzakció azonosító). A válaszban arra kértek, hogy küldjek el valamilyen, az átutalás megtörténtét igazoló bizonyítékot. Ennek a kérésnek nem tettem eleget, mert egy, a bank által hitelesített kivonat megszerzése pénzbe és főleg időbe kerülne, ezeket pedig - tekintve, hogy véleményem szerint előírásszerűen jártam el - nem szeretném befektetni.

A napokban egy közjegyzői okiratba foglalt fizetési meghagyást vettem kézhez, melynek a fenti indoklás kíséretében ellent mondtam. A tértivevényen kívül más nem érkezett vissza a kecskeméti (?!) közjegyzőtől.

A kérdésem az lenne, hogy mire kell számítanom? Az ügyet mindenképpen peresíteni fogják? Amennyiben igen, érdemes ügyvédet fogadnom, vagy elég a kereseti kérelemre válaszolva elküldenem a banki kivonatot? Általánosságban követelhetek kártérítést az elvesztegetett időért (természetesen nem a haszonvágy vezérel, hanem annak a patikai precizitásnak a kikényszerítése a hivataltól, amit a polgároktól elvárnak)?

Köszönettel: Bartha Tamás

Kedves Tamás!

Az ellentmondás beérkezését követően a közjegyző arról tájékoztatja határozatában a jogosultat, hogy az ügy perré alakult és a helyi bíróságra terjessze elő a keresetlevelet és bizonyítékait. Az a jogosult döntése, hogy bírósághoz fordul vagy sem. Álláspontom szerint a jelen ügyben egy esetleges bírósági eljárásban nincs szükség ügyvédre, elegendő a banki átutalást tartalmazó banki kivonatot másolatban becsatolni és kérni a kereseti kérelem elutasítását. Az elvesztegetett időért és utánajárásért kártérítést az ügyben nem tud érvényesíteni. Ha ügyvédet fogad és pernyertes lesz, a perköltséget a parkolótársaság viseli.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs