Mi van, ha bringás okoz kárt?

2015.11.04. 13:47

Kedves Autójogász!

Azért kerestem meg, mert volt pár elég közeli helyzetem ahhoz, hogy a biciklis figyelmetlenségén és a KRESZ-ről szart sem tudásán kárt tegyen saját magában és az autómban.

Mi van ha a biciklis a hibás és kivételesen nem a "szemét" autós? Mivel nincs kötelező biztosítása, hogyan fogja tudni megtéríteni a kárt? Gondolom zsebből nem minden biciklis tud kifizetni egy elem újra fényezését vagy akar egy vissza pillantó cserét.

Válaszát előre is köszönöm! Ákos

Kedves Ákos!


Amennyiben a kárt nem gépjármű okozza, hanem pl. kerékpáros, akkor az okozott kárt közvetlenül a károkozó köteles megtéríteni. Természetesen van arra mód, hogy a kerékpáros felelősségbiztosítást kössön, illetőleg ma már több olyan biztosítási termék létezik a piacon (pl. lakásbiztosításhoz vagy életbiztosításhoz kötött felelősségbiztosítás), amelyek adott esetben helyt állnak az ilyen jellegű károkozás során.


Amennyiben mégsem rendelkezik semmilyen biztosítással a károkozó, és önként sem teljesít, akkor a károsult polgári peres útra terelheti az ügyet. Fontos, hogy ebben az eseteben is feltétlenül történjen kárfelmérés, és a javítást is igazolható módon végeztessük el.


Tisztelettel dr. Erdey Péter ügyvéd