Felszólítás adatközlésre

2015.12.10. 15:51

Tisztelt Autójogász!

20 éves lányom kapott a rendőrségtől egy írásbeli tanúvallomásra irányuló felszólítást. Az irat szerint lányom anyagi káros balesetet okozott autójával (több mint egy hónappal ezelőtt). A feltételezett esemény egy pláza bekamerázott mélygarázsában történt. Lányom az adott parkolásra emlékszik, de semmilyen károkozásra nem. Az autót átnéztük, sérülést nem találtunk sehol (színre fújt lökhárítókon, ajtókon stb).

A következőkben szeretném a tanácsát kérni:

Mire figyeljen oda a lányom a nyilatkozattételnél (a sofőr személyének megállapításával kapcsolatban)?

Amennyiben szóbeli meghallgatás is lesz ahol feltételezésem szerint be kell mutassák a mélygarázs kamerájának felvételét és a másik autón keletkezett kárt, van-e lehetőségem elkísérni a lányomat (telefonon azt a tájékoztatást kaptam hogy nem)? Ha a felvételek alapján vitatjuk a káreseményt, hogyan folytatódhat tovább az ügy?

Milyen további lehetőségei lennének a lányomnak arra hogy megvédje az álláspontját, miszerint ő semmilyen kárt nem okozott?

Tisztelettel: Róbert

Kedves Róbert!

Az adatközlésre való felhívás általában arra irányul, hogy ki vezette az autót a kérdéses időpontban. Ez a szabálysértési eljárás formalizált szabályai szerint tanúvallomásnak minősül. A tanúvallomásnak, illetőleg a tanúvallomás megtagadásának szigorú szabályai vannak a törvényben.

A tanú megtagadhatja a vallomástételt olyan kérdésre vonatkozóan, amelyben saját magát, vagy közeli hozzátartozóját szabálysértés elkövetésével vádolná. Erre egyébként az eljáró hatóság köteles figyelmeztetni a tanút. Ennek figyelembe vételével, ha a lánya biztos benne, hogy nem okozott kárt, akkor tegyen nyilatkozatot nyugodtan.

Az eljárás bizonyos szakaszában valóban meg kell mutatni a felvételeket. Elkísérni elkísérheti a lányát, de a meghallgatáson nem lehet jelen. A védekezéssel kapcsolatban fontos szabály, hogy nem a lányának kell bizonyítani, hogy nem okozott kárt, hanem a rendőrségnek kell bizonyítania, hogy történt károkozás és azt a lánya okozta.

Üdvözlettel dr. Erdey Péter