Csak felújított autót lehet eladni?

2015.12.21. 14:49

Tisztelt Autójogász!

Eladásra került a 24 éves személygépkocsim. Kipróbálták, körbenézték, megegyeztünk a vételárban (230 000 Ft). Kilenc nappal később telefonál a vevő, hogy baj van az autóval, kevés az olajnyomás a motorban.

És amúgy vásárlás napján észlelték a hibát, mert a haza úton kigyulladt az olajnyomás lámpa.

Megkérdeztem, miért nem hozták vissza egyből?

A válasz az volt, hogy azt hitték egy olajcsere megoldja a problémát.

Megkérdeztem, hogy világító olajlámpával mentek haza?

Erre a válasz: újraindították a motor,t és megszűnt a hiba. Vásároljam vissza a kocsit.

Elmondtam, hogy nem tudok erre hirtelen mit mondani, mivel nem adtam még el autót. Megkérdeztem autószerelőket, mi lehet a baj. Az olajszivattyút mondták. A jó lelkem miatt küldtem egy szivattyút (bár ne tettem volna…) Eltelt pár nap, újra telefonált a vevő, hogy szét kell szedni a motort kideríteni mi a baj. Majd azt,hogy megvan a hiba ki kellett cserélni a nyugvócsapágyakat, és fizessem ki a javítást. Az autót minden nap használtam mivel kellett a munkába járáshoz. Soha nem volt vele gond. Jogos-e a követelés? (60 000 Ft-ot kér) Tartozom-e magánemberként szavatossággal? Mivel napi szinten telefonálgatnak, hová fordulhatok?

Köszönettel Tamás

Kedves Tamás!

A hibás teljesítésért mindenki magánemberként is szavatossággal tartozik. A hangsúly itt a bizonyításon van.

A Ptk szerint akkor teljesít valaki hibásan, "ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek." A hiba fennállását tehát minden esetben a teljesítés időpontjában kell vizsgálni. Mivel Ön magánszemély, a bizonyítás a vevőt terheli, neki kell bebizonyítania, hogy az autó hibás volt a vásárlás pillanatában.

Amennyiben Ön nem ismeri el a hibás teljesítést, a vevő bírósághoz fordulhat, ahol a fentieket kell bizonyítania. Ez ellen nem tud mit tenni, joga van hozzá.

Érdemes még szót ejteni egy másik Ptk. szabályról, miszerint "a jogosult a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a kötelezettel közölni.[...] A közlés késedelméből eredő kárért a jogosult felelős." Az ügy összes körülményének részletes vizsgálata során dönthető csak el, hogy a vevője késedelembe esett-e a közléssel vagy sem, de ha arra kerül sor hivatkozzon rá mindenképpen.

Üdvözlettel dr. Erdey Péter