Forgalomból ideiglenesen kivont jármű vásárlása

2016.07.21. 10:51

Tisztelt Autójogász!

Szombati napon vásároltunk Pest megyében egy autókereskedésből autót. Aznap hazahoztuk Békés megyébe, "saját lábán". A hétvége miatt nem volt lehetőség a helyszínen az átíratást is intézni. Hétfői napon jelentkeztünk az okmányirodában átíratás miatt, ahol közölték, hogy ez az autó ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból és nem is közlekedhettünk volna vele. Természetesen egyből beugrott, hogy a VÉDA rendszer ezt is szűri, szűrheti, rendesen megijedtünk, hogy büntetést kapunk emiatt. A kereskedés nem közölte ezt az információt.

Megkeresésünkre azt válaszolták, hogy minden autójuk ki van vonva ideiglenesen, nem fogunk büntetést kapni miatta, mert csak véglegesen kivont járműre vonatkozik az, hogy nem lehet részt venni a közúti forgalomban. Én ezzel ellentétes információkat találtam az internetet böngészve. Érdekelne, hogy mi az igazság. Ha büntetés jönne, ki kapná? A régi vagy az új tulaj, ha az adásvétel és a szabálysértés szombaton, az átíratás hétfőn történt. Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező!

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet elég egyértelműen fogalmaz a kérdésben, miszerint "A forgalomból ideiglenesen kivont járművel a kivonás időtartama alatt a közúti forgalomban nem lehet részt venni."

Igen a VÉDA rendszer ezt is szűre, tehát jó eséllyel számíthatnak büntetésre. A kérdés az, hogy a bürokrácia rendszerében mennyire okoz zavart a tény, hogy ez pont az adásvétel napján történt.

Valószínűleg (ha a VÉDA rendszer "fogta meg" önöket) még a régi tulaj nevére fog menni a bírság, hiszen az elkövetés időpontjában ő volt a bejegyzett tulajdonos és a VÉDA ezt azonnal ellenőrzi. Nem véletlen azonban, hogy az adásvételi szerződésen a birtokátruházás és tulajdonjog átszállás időpontját óra,perc pontossággal meg kell adni, hiszen ez alapján már önöket terheli a bírság. Az természetesen megint más kérdés, hogy az eladó tájékoztatásának elmaradása miatt ezt ténylegesen ki köteles kifizetni.

Üdvözlettel dr. Erdey Péter

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.