Ugye ez nem veszélyeztetés?

2016.09.14. 12:39

Tisztelt Autójogász!

Lakott területen belül egy nagy teherautó állt egy helyi dohánybolt előtt a menetirány szerinti jobb oldalon, valamennyire lehúzódva. A szembejövő forgalom mondhatni hogy sűrű volt, álltam is a teherautó mögött egy ideig. Amikor úgy ítéltem meg (22 éves vezetési tapasztalattal), hogy van lehetőségem szabályosan, irányjelzéssel, megfelelő sebességgel kikerülni a teherautót, két dologgal szembesültem. Az egyik, hogy a teherautó előtt közvetlenül egy másik teherautó is állt. A másik dolog pedig, hogy a sofőrje a dohánybolt felől egyszerűen kisétált a teherautója előtt (ami nem volt látható) a sofőrfülke mellé anélkül, hogy kinézett volna, van-e forgalom a járműve mellett.

Én mivel épp kikerültem a járműve(ke)t, szemben már közeledett egy jármű, és vissza kellett térnem a saját sávomba. Elég közel került hozzám a felbukkanó gyalogos sofőr. A visszapillantóban csak azt láttam, hogy idegesen néz az autóm felé esetleg a rendszámomat jegyzi meg.

1. szabályokat betartva közlekedtem

2. semmilyen szándékosság nem volt részemről, egy esetleges frontális ütközést kerültem el, azzal, hogy visszarántottam a kormányt közvetlenül a terherautó elé

3. senkinek és semminek nem esett baja

4. nem vagyok egy agresszív sofőr, főleg hogy kislányom is az autóban ült, ráadásul épp betegen.

A kérdésem, hogy tarthatok-e bármiféle idézéstől, vagy bármitől. Van-e a fentiek alapján bármilyen jogalapja, hogy még ő indítson ellenem bármilyen veszélyeztetési vagy egyéb eljárást, ahelyett, hogy körülnézne, mikor kilép az úttestre a járműve elől takarásból?

Válaszát előre is köszönöm! Csaba

Kedves Csaba,

a leírtak alapján az a véleményem, hogy nem kell izgulnia. A közlekedés veszélyes üzem, ezt minden közlekedő tudja. Azt is, hogy akadnak néha váratlan helyzetek amiket meg kell oldani és a megoldás során a lehető legkisebb kockázatra kell törekedni. A manőverrel bűncselekményt semmiképp nem valósított meg, hiszen Önnek elvileg nem is kellett a felbukkanó sofőrre számítania.

A közúti veszélyeztetés bűncselekmény. Az követi el "Aki a közúti közlekedés (KRESZ) szabályait szándékosan megszegi, ezáltal más emberek életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki [...]" A bűncselekmény mint ahogy a tényállásban is benne van, csak szándékosan követhető el, az Ön váratlan helyzet miatti irányváltása pedig semmiképpen nem mondható szándékosnak.

Tisztelettel dr. Erdey Péter