Magára hagyott autó a lakótelepen

2016.10.03. 13:20

Tisztelt Autójogász!

Remélem a megfelelő emberhez fordulok a kérdésemmel, rögtön a lényegre is térnék. A lakótelepünk parkolójában lassan egy éve használatlanul, mozdítatlanul áll egy autó. Semmit nem csinál vele a tulaj, mint amit elhagytak, mert nem kell, vagy nincs pénz megjavíttatni, vagy nem is tudom. Biztos van valami betegsége az autónak, mert tavaly télen láttam utoljára beindítva, szikrák csaptak ki a kipufogóból, feketés füst áradt a fél parkolóban, magas fordulaton járatta a tulaj. Viszont sajnos elkezdett zavarni, hogy az autó csak áll egy helyben, és semmi nem történik vele.

Sokan laknak a környéken, idősek, kisbabások, a parkoló estére csurig van, és zavaró, hogy van egy autó, aminek a helyén akár parkolni is lehetne. Többször kell egy másik háztömbhöz letenni a kocsit, és onnan gyalogolni, csak mert valaki a házszámunknál felejtette az autóját egy éve. Egy szó, mint száz.

Kihez lehetne fordulni ezügyben, hogy az autó el legyen szállíttatva, történjen vele valami? Hagyjak a szélvédőn üzenetet? Gondolom azzal sokra nem mennék, kukában végezné. Önkormányzat? Közteresek? Rendőrség? Elnézést, ha esetleg nem az Ön területe a kérdés. Ezesetben kérném továbbítsa az illetékesnek. Ha esetleg kikerül a kérdésem az oldalra, akkor kérném a vezetéknevemet ne tüntessék fel!

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Béla

Kedves Béla!

Amennyiben bejelentést kíván tenni, azt az önkormányzatnál teheti meg és valószínűleg a közterület-felügyelet fog intézkedni az ügyben. Azt azonban fontos tudni, hogy ha a kocsinak van rendszáma és forgalomban van, akkor nem fognak tudni mit tenni, hiszen szabályosan parkol. Az, hogy mások elől elveszi a helyet, az nem jogellenes. Ha nincs rendszáma, vagy nincs forgalomban, akkor értesítést helyeznek el rajta és a bejelentést követő 15-30 napon belül elszállítják.

Tisztelettel dr. Erdey Péter