Buszsáv használata kanyarodás céljából

2016.10.05. 10:12

Tisztelt Autójogász,

Kresz értelmezéssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz: minden reggel az M5-ös bevezetőn jövök autóval, és sajnálatos módon a Határ úti felüljáró újítása miatti sávszűkület okán a dugó körülbelül BP határáig tart. A befelé vezető 2 sáv araszol, a harmadik Busz sáv viszont üres.

Anno, több mint 10 éve én még úgy tanultam kreszből, hogy ha egy buszsávval rendelkező útról szeretnék jobbra lekanyarodni, akkor nekem át kell sorolnom a busz sávba, de ezt csak akkor tehetem meg ha a következő lehajtási lehetőség már az lesz amelyiken én le fogok kanyarodni. Lefordítva ezt az M5 bevezetőre, ami zajvédő fallal övezett: ha én jövök befelé a Nagykőrösi úton, és a Határ útra jobbra célom kanyarodni, akkor mivel a Cukrász utca egyirányú a Nagykőrösi út felé, ezért én már a Rákóczi út elhagyása után áttérhetnék a busz sávba, hiszen a következő jobbra kanyarodási lehetőség már csak a Határ út lesz. Ez körülbelül egy kilométerre van a Határ úttól, még az új fix traffipaxtól is kijjebb van.

A kérdésem az, hogy jól következtettem-e? Persze a traffi alatt nyilván nem fogok a buszsávban áthajtani, de ha már biztonságos távolságba távolodtam tőle, akkor a hátralévő szakaszt megtehetem-e a buszsávban? Egyébként mindkét araszoló sáv valóban a felüljáróra vár, a felüljáró kezdetét elhagyva üres szokott lenni az út majdnem a Határ útig.

Remélem tud nekem segíteni, válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Az Ön által leírt "megoldás" valószínűleg szabálytalan, bár nem ismerem a helyszínen található útburkolati jeleket.

A buszsáv használatát a KRESZ 36.§ (8) bekezdése határozza meg. Ez a szabály azt mondja, hogy meghatározott járművek kivételével más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá.

A buszsáv a KRESZ alapján útburkolati jellel van elválasztva, ami jellemzően záróvonal. A záróvonalat pedig nem szabad átlépni, sőt még érinteni sem! Van azonban kivétel, hogy ha közvetlenül a záróvonal mellett terelővonal is van, a záróvonal a terelővonal felől - az előzésre, illetőleg a bekanyarodásra vonatkozó szabályok megtartásával - átléphető. A válasz tehát röviden összefoglalva annyi, hogy a buszsáv, csak a terelővonaltól használható a következő bekanyarodási lehetőségig, folyamatos haladásra nem.

Üdvözlettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu