Kiégett a kocsi a szervizben

2016.10.13. 13:09

Tisztelt Autójogász!

2 éves Dacia Duster autómat augusztus elején elvittem a budakalászi márkaszervizbe, mivel esedékes volt az éves szervize (olaj és szűrőcserék), valamint egy nem sokkal korábbi koccanásban vétlen félként elszenvedett kb. tenyérnyi horpadás kijavítására a jobb hátsó sárvédőíven. A másik fél biztosítója (Posta) a javításhoz hozzájárult. Az autón még némi (kb. 200000 Ft) lízing van, emiatt a banktól be kellett szerezni egy hozzájárulást a javításhoz. Ezt a szerviz vállalta, így mivel egyébként is nyaralni mentünk az autót ott hagytuk.

Sajnos a banki ügyintézés húzódott, így a javítást csak később tudták elkezdeni, de bár ne tették volna. Telefonos érdeklődésemkor (tehát nem ők hívtak, hogy elmondják mi történt) elmondták, hogy javítás közben az autó belseje kigyulladt, kiégett. A kárpitok, hátsó ülés megégtek, kormozódtak, műanyagok megolvadtak. Fogadtam egy igazságügyi kárszakértőt, aki folyamatosan nyomon követi az autó állapotát -egyelőre még szétbontás alatt áll és az égés okozta károk felmérése zajlik- és szakvéleményt fog adni az autó állapotáról, értékcsökkenéséről. A szerviz csereautót biztosított és az autó helyreállítását vállalta.

A kérdés az, hogy ilyen esetben, milyen követeléseim lehetnek a szervizzel szemben. Ez az autó nyilván soha nem lesz olyan mint a kiégés előtt, a porral oltó pora a szellőztető rendszerben mindig ott lesz, szagok, fel nem tárt hibák stb. Környezetemben mindenki azt mondja (nem jártasak jogi ügyekben), hogy új autót kérjek, de nem tudom ennek van-e jogi alapja, hiszen 2 éves autó károsodott. Még garanciás is az autó 3 éves koráig. Ez számít valamit?

A szerviz azt mondta, hogy minden kártérítési igényemet a saját felelősségbiztosítója felé fogja továbbítani, de nem gondolom, hogy ha ők nem fizetnek, akkor az én követelésem esetleg ne lenne jogos, én nem a biztosítóval álltam szerződésben, amikor otthagytam az autót. Egyszóval mik a lehetőségeim?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm. Péter

Kedves Péter!

Az ügyben fontos kérdések, hogy mi volt a tűz keletkezésének oka, és hogy a szerviz elismeri-e a felelősségét. Ha a szerviz felelős a tűz keletkezéséért és ezt a felelősségét el is ismeri akkor könnyebb dolga van, hiszen a biztosító feltehetően megtéríti az Önt ért kárt. Ha nem ismeri el a károkozást a szervíz, vagy a biztosító nem fizet, akkor bírósági úton érvényesítheti a követelését. Nyilván az igazságügyi szakértő a szakvéleményében a tűz keletkezésének okára is ki fog térni.

Az, hogy milyen összegű kár érte Önt, azt nem tudom megmondani. Az biztos, hogy ebben az esetben is szakértő igénybevétele indokolt. Egy szakértő pontosan meg tudja mondani, hogy az autóban keletkezett kár milyen összegű. Mekkora javítási költséggel kell kalkulálni, egyáltalán javítható-e, vagy érdemes-e megjavítani. Annak, hogy új autót kérjen nem igazán látom reális jogi lehetőségét, mert az Ön két éves autója már jóval kisebb értéket képvisel, mint egy új.

Ha azt feltételezzük tehát, hogy az autója teljesen tönkrement és egyáltalán nem javítható és a teljes értékét meg kell térítenie a szerviznek/biztosítónak, akkor is az kisebb, mint egy új autó értéke. Ezt a lehetőséget, legfeljebb egy egyezség keretében tudom elképzelni, némi ráfizetéssel az Ön részéről. Azt tudom Önnek javasolni, hogy várja meg az igazságügyi szakértő véleményét, és ennek tükrében konzultáljon jogi szakemberrel.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu