Károkozás kerékpárral

2016.10.26. 15:13

Tisztelt Autójogász!

Kerékpárommal kerékpársávon haladtam, nem vettem észre az elsőbbségadás kötelező táblát a kerékpárutat keresztező autóútnál. Hibáztam, ritkán látok olyat, hogy nem a kerékpárosnak van elsőbbsége. Szolgálatban lévő rendészeti autóval ütköztem. Rendőr jött ki. Helyszíni bírságot kaptam.

Kérdésem az, hogy ilyenkor mi vár rám, milyen anyagi és jogi következmény várható? Az autó nem sérült látványosan, de apró hibák több elemen vannak, és félek, hogy ha biztosító elé kerül az ügy, túlzásba esik és mindent cseréltet. Ilyenkor korlát nélkül nekem kell fizetnem? Hogyan úszhatok meg sok százezres kifizetést?

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel : Péter

Kedves Péter!

Amennyiben nem rendelkezett felelősségbiztosítással, akkor sajnos valóban a teljes kárt önnek kell térítenie. A kár mértéke természetesen vitatható, és ha adott helyzetben majd eltúlzottnak érzi, akkor vitatni is kell. Ez azonban elsősorban szakértői kérdés lesz, és nem feltétlenül jogi. Végső soron bíróság, peres eljárás keretében, valószínűleg szakértő segítségével dönt az esetben, megállapítva a kár mértékét és erre alapozva az ön fizetési kötelezettségét.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu