Kifizettem az autót, aztán eladták másnak

2020.05.05. 11:08

das header

Tisztelt Autójogász!

A mai napon az alábbi különös esettel szembesültem:

Volt egy használt autó, amire megalkudtam a kereskedővel (04.24-)(cég) kaptam egy számlát emailben és átutaltam az autó vételárát (a számlán nem előleg vagy foglaló szerepel, hanem a konkrét autó alvázszámmal, rendszámmal).

Megállapodtunk továbbá, hogy a mai napon ingyenesen leszállítják részemre. Tegnap még egyeztettük újra a szállítási címet is. Erre ma kapok egy emailt, hogy kapott egy jobb ajánlatot és visszautalta a pénzt, ami meg is történt (persze nekem az átutalás is pénzbe került, nem is kevésbe).

Kérdésem, hogy milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetek? A kifizetett számlát lehet foglalónak tekinteni?

Mielőbbi válaszát várva,

Üdvözlettel:

Tamás

Tisztelt Tamás!

Ez igazán különös eset. Ha jól értem, ön kinézte magának az autót és megállapodtak a vételárban, kapott is egy számlát, és az utalásra is sor került. Az én álláspontom szerint ezzel a felek minden lényeges kérdésben megállapodtak (adásvétel tárgya, vételár) és az adásvételi ügylet létrejött, ön megvásárolta a gépjárművet. De ön mégsem vált a gépjármű tulajdonosává, mert nem került sor a gépjármű birtokba adásra. Ettől függetlenül véleményem szerint a kereskedő a gépjárművet már nem adhatta el, annak tulajdonjoga felett már nem rendelkezhetett. Igaz ez annak ellenére is akár, hogy ha önök nem kötöttek írásbeli szerződést vagy nem olyan formában, ami az okmányirodai ügyintézéshez elfogadható. A gépjármű tulajdonjoga ugyanis nem azzal száll át, hogy a tulajdonosváltozást bejegyzik a közhiteles nyilvántartásba (mint pl. az ingatlannál). A birtokba adás azonban szükségszerű feltétele a tulajdonjog megszerzésének.

Ön az utalással felmerült költségét szerződésszegésből eredő kárként kifizettetheti a kereskedővel. Ebben az esetben írja meg a kereskedőnek, hogy tudomásul veszi a kereskedő szerződésszegését, a gépjármű átadását nem kívánja, azonban kéri a felmerült költsége haladéktalan megtérítését. Nemteljesítés esetén fizetési meghagyásos eljárással saját maga is elindíthatja az ügyet.

Üdvözlettel:

D.A.S. LEGAL

Dr. Megyesi Ügyvédi Iroda


Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.