GPS-adatot is rögzítenie kell a fedélzeti kamerának, hogy bizonyíték legyen a felvétele?

2020.06.02. 10:58

das header

Kedves Autójogász!

Olyan kérdéssel fordulunk önhöz, hogy a menetrögzítő kamerának a GPS adatokat kell-e rögzíteni, hogy hivatalos bizonyítékként felhasználható legyen egy esetleges vitás kérdésben vagy elegendő maga a felvétel melyet rögzít.

Válaszát megköszönve,

Üdvözlettel,

Dániel

Tisztelt Dániel!

Kelleni nem „kell” GPS adatot tartalmaznia a felvételnek, ugyanakkor kétségtelenül hasznos és célszerű beállítani ezt a lehetőséget a készüléken. Nem mindegy természetesen, hogy milyen eljárásban és milyen célból kívánja felhasználni a dashcam felvételt, mit kíván vele bizonyítani. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a felvételek bizonyítékként felhasználhatók a vitás ügy tényállásának tisztázása érdekében.

Ha az események bekövetkezésének időpontjára és lokációjára vonatkozó adatok is megtalálhatók a metaadatok között, az mindenképpen erősíti a felvétel bizonyító erejét, már ha ez utóbbiak vitatottak az eljárásban (pl. lakott területen kívül vagy belül történt az esemény).

A magánszemélyek saját gépjárművébe szerelt kamerákra vonatkozóan az adatvédelmi biztos sok évvel ezelőtt kiadott egy – nem jogszabályi erejű – állásfoglalást, ami azonban tudomásom szerint a mai napig irányadónak tekinthető, itt érhető el: https://www.naih.hu/files/allasfoglalas_kamera_sajat_gepjarmuben.pdf

Üdvözlettel:

Autójogász 

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.