Gyorshajtási bírság Ausztriából – ott sem voltam akkor

2020.07.09. 10:33

das header

Tisztelt Autójogász!

A napokban 2019 novemberi 30-ai gyorshajtási bírságot kaptam Ausztriából, miszerint éjjel 22:48 perckor gyorshajtást követtem el a B317-es úton.

50 helyett 58 km/h haladtam amiért 30 EUR bírságot van lehetőségem megfizetni.

Ezzel a legfőbb problémám az, hogy én épp (otthon) az igazak álmát aludtam, az autó pedig a garázsomban állt Magyarországon.

Még sosem jártam az említett útszakaszon.

Ez egy szerdai nap volt és aznap valamint csütörtökön is dolgoztam (igazolhatóan).

Képtelenség, hogy az éjszaka közepén Ausztria közepén jártam volna.

Minden megadott elérhetőségen próbáltam felvenni a kapcsolatot a dokumentumot kiállító muraui illetékes hatósággal, de az e-mailekre nem jön válasz, telefonon pedig egy automata üzenetet ismételnek angol nyelven, ami tartalmilag azonos a kapott levélben leírtakkal. Ügyintézővel nem lehet beszélni.

Felvettem a kapcsolatot a Budapesti Osztrák Nagykövetséggel, de ők a Bécsi Magyar Nagykövetséghez irányítottak, akik közölték, hogy nem áll módjukban segíteni ilyen ügyben.

Annyit azért megtudtam tőlük, hogy könnyen lehet, hogy nem lesz fotó a szabálysértésről, mert az is elég ha két osztrák rendőr azt állítja, hogy szerintük ott voltam.

Mit tanácsol, egyáltalán mit tudnék tenni annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy csalók próbálkoznak vagy tényleg a hatóság szeretne alaptalanul megbüntetni?

Utóbbi esetben ki kell fizetni egy olyan büntetést ami nyilvánvalóan nem valós szabálysértés következménye?

Mi védheti meg a vétlen embereket az ilyen "bevétel kiegészítésekkel" szemben?

Köszönettel,

Gergely

Kedves Gergely! 

Rendszeresen elköveti az osztrák hatóság azt a hibát, hogy nem megfelelően olvassa ki a hatósági jelzés felségjelzését. Az ön esetében is bizonyosan az történt, hogy a három betű és három szám egyezik az elkövető rendszámán, de az nem magyar, hanem más országjelet tartalmazott.

Ebben az esetben önnek célszerű egy rövid, német nyelvű válaszlevelet írnia a hatóságnak, amelyben feltünteti az ottani hatóság ügyszámát, és leírja, hogy tévedésről van szó, ellenőrizzék a fotókat (szerintem készültek ilyenek, de az ottani szabályok szerint ezt csak később teszik elérhetővé). Írja meg, hogy a valóságban hol tartózkodott a gépjárműve, adjon arról tájékoztatást, hogy erre tanúi vannak, és hogy soha nem járt az adott útszakaszon és semmiféle szabálysértést nem ismer el. Írja meg autója gyártmányát, típusát és színét, csatolja a forgalmi engedély másolatát. Így a hatóságnak módjában áll összevetni a kapott adatokat a fotókkal.

A levelet tértivevényesen küldje el aláírva.

Szerintem szükségtelen befizetnie a bírságot, az eljárást jó eséllyel megszüntetik önnel szemben.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.