Minket előző mentővel ütköztünk, mire számíthatunk?

2020.07.14. 14:19

das header

Tisztelt Autójogász!

Egy balesettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Városból kivezető úton szerettünk volna balra lefordulni, még lakott területen belül, nem vettük észre a mögöttünk messzebbről érkező, de gyorsító mentőt, aki csak fényjelzést használt, a hangjelzést pedig nem.

Nem indexeltünk legalább 2 másodperccel hamarabb, hanem ahogy indexelt a sofőr, már meg is kezdte a kanyarodást. A mentő pedig megkezdte a balról való előzést, és nekiütközött az autónk bal hátsó sarkának. Nyilván tudom hogy a megkülönböztető jelzéseit használó járműnek mindig elsőbbsége van, a kérdésem csak annyi lenne hogy milyen jogi szankciókra számíthat a járművet vezető személy. Az autón volt casco. Ilyen esetekben hogyan jár el a biztosító?

Tisztelt Olvasó!

A megkülönböztető jelzés nem jelenti azt, hogy az ilyen jármű vezetője nem hibázhat és nem lehetne részben felelős egy balesetért, ez vizsgálható és vizsgáltatható az ügyben.

Valószínű azonban, hogy az önök esetében a mentős a vétlen fél. Az eljárás és a kiszabható szankció is attól függ, hogy a baleset következményeként „csupán” anyagi kár következett-e be vagy személyi sérülés is, és utóbbi esetén az 8 napon belül gyógyuló vagy súlyosabb, és hány személyt érint. Függ továbbá attól is, hogy a járművezetőnek van-e szabálysértési/büntetőjogi előélete az elmúlt évekből. Mindezek alapján indulhat szabálysértési vagy büntetőeljárás is vele szemben.

Összességében pénzbírság/pénzbüntetés kiszabására, továbbá járművezetéstől eltiltásra (meghatározott időre, de nem örökre) kell számítani, valamint büntetőpontok felvételére. Túl súlyos mértékű szankció esetén érdemes a jogorvoslati utat igénybe venni.

A kötelező biztosító – ha díjfizetéssel hatályban tartották – a mentőautóban keletkezett teljes kárt, és a személyi sérülésekből eredő sérelemdíjat (az okozóét nem) is megtéríti, ami miatt személygépjármű esetén 2 fokozattal romlik a bónusz besorolás a következő biztosítási évtől. Ez a biztosítási díj emelkedését fogja maga után hozni. A casco biztosító a saját kárt téríti meg az önrész levonásával.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.