A JSZP szerint nem stimmelnek az egyedi azonosítók, de a kereskedő szerint ez semmiség

2020.07.16. 12:40

das header

Tisztelt Autójogász!

Kinéztem egy használt autót egy autókereskedésben. Tudatos vásárló módjára próbálok mindennek utánanézni és a JSZP rendszerben az eredetvizsgálat adatai között ezt találtam:

"VIZSGÁLAT SORÁN TETT MEGÁLLAPÍTÁSOK

Alvázszámra tett megállapítás

A jármű alvázszáma eredeti.

Motorszámra tett megállapítás

A jármű motorszáma eredeti.

Rendszámra tett megállapítás

Regisztrációs matricára tett megállapítás

Minősítés

A jármű egyedi azonosító adatai és a járműokmányon szereplő egyedi azonosító adatok egymástól való eltérését megállapítom. Megállapítom továbbá, hogy a jármű vizsgált műszaki adatai és a járműhöz tartozó okmány műszaki adatai eltérnek egymástól, de külső jogtalan beavatkozás nyoma nem látható. Az eltérés adminisztrációs, illetve gyártási hiba miatt következett be."

A kereskedő szerint ez semmiség, egyszerűen valaki elírta az azonosítókat, amikor megveszem az autót és újabb eredetvizsgálat készül, akkor majd javítják a dokumentumokat.

Kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve lehet-e ebből később valami jogi problémám.

Egyébként az autó többi adata rendben van, érvényes magyar forgalmija van, körözés alatt nem áll.

Köszönettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Előfordulhat, hogy valóban adminisztrációs hiba áll a háttérben, és nem valamilyen törvénytelen manipuláció. Ez utóbbit sem lehet azonban egyelőre kizárni, ezért óvatosságra intem.

Én azt javaslom önnek, hogy bízza meg a kereskedést az átíratás teendőinek elvégzésével, írja alá az adásvételi szerződést, de abban egyértelműen kössék ki, hogy a vételár megfizetése akkor válik esedékessé, amikor önnek a nevére szóló törzskönyvet és forgalmi engedélyt a kereskedés átvételi elismervény ellenében átadja (valamilyen véghatáridő megjelölésével). Ha minden rendben megy, akkor az autó tulajdonjogát ön nemcsak megszerzi, de ezt a nyilvántartásban is fel fogják tüntetni, és a kereskedő is megkapja a pénzét.

Ha pedig az átíratás akadályba ütközik, ön nem kockáztatta a pénzét. Utóbbi esetben elállhat a szerződéstől és nem veszített semmit. Ha ebbe nem egyezik bele a kereskedés, akkor erősen fontolja meg, érdemes-e pont ezt a gépjárművet választania.

Üdvözlettel:

Autójogász

Hogy mi is az a JSZP és hogyan használható, arról itt írtunk korábban.

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.