870 ezerért vettem, 300 ezerbe kerülne a klíma javítása – behajthatom az eladón?

2020.07.20. 13:15

das header

Kedves Autójogász!

Idén februárban vásároltam egy 2004-es évjáratú VW Golf V-ös gépjárművet kereskedésből. A klíma nem működött, többszöri kérdésemre a nepper mindig azt válaszolta, hogy fel kell tölteni, a klíma egyébként rendben van.

Elvittem szerelőhöz, sajnos kiderült, hogy a teljes rendszer rossz: kompresszor, hűtő, átmosás. Kb. 300.000 Ft.

Az autót 870.000 Ft-ért vettem és már költöttem is rá, szóval túlzottnak tartom az eddigi ráfordításokat.

Kérdésem, hogy milyen esélyekkel indulok ha a klíma szerelési költségét szeretném a kereskedésre hárítani?

Várom szíves válaszát!

Üdvözlettel:

Andrea

Kedves Andrea!

Ebben az esetben sajnos nem sok jóval tudom biztatni.

Az én megítélésem szerint semmiképpen nem sorolható a rejtett hibák körébe az a hiba, amit a kedves vevő speciális szakértelem hiányában is felismerhetett. Az, hogy működik-e klíma, sajnos elég egyszerűen ellenőrizhető (februárban is). A joggyakorlat nem azt várja el a használt autót vásárló személytől, hogy tüzetesen vizsgáltassa át a megvásárolni kívánt gépjárművet (habár ez hasznos lenne a vevőnek), hanem azt, hogy kellő gondossággal eljárva vizsgálja meg saját maga az adásvétel tárgyát, különösen, ha az egy 16 éves használt gépjármű. A klíma hibája véleményem szerint az ún. felismerhető hibák közé tartozik, amire egyébként is számítani kell általános élettapasztalat alapján. A felismerhető, és számításba vehető hibáért az eladót sajnos nem terheli kellékszavatossági kötelezettség.

Ha pedig a vásárláskor már észre is vette a hibát (a megkeresés e tekintetben nem egyértelmű), és csak abban bízott esetleg, hogy kisebb javítási költséggel megússza, akkor teljesen bizonyos a szavatossági igény alaptalansága.

Javasoljon egyezséget az eladónak valamilyen részleges költségátvállalásra vonatkozóan, hátha elfogadja azt. Egyébként ezt az igényt én nem javaslom jogi útra terelni.


Üdvözlettel:

Autójogász

Egy példa egy esetről, ahol megalapozott volt és sikerrel járt egy kellékszavatossági ügy: Súlyos motorhiba 104 ezer kilométernél.

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.