Forgalomból ideigelenes kivont autót is el lehet adni?

2020.08.11. 11:07

das header

Tisztelt Autójogász,

adott egy motorhibás 2002. évi Skoda Fabia. Több szerelő véleménye szerint a motort nem éri meg javítani/cserélni. Néhány hónapja ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból.

Az egyetlen érdeklődő egy színesfém-kereskedő. Eladhatom-e így az autót? Mire érdemes figyelnem, hogy ne legyen később problémám az eladásból, egy esetleges szabálytalan bontásból.

Üdvözlettel,

Mátyás

Kedves Mátyás!

A ronccsá vált gépjárművet eladhatja hétköznapi adásvételi szerződéssel, függetlenül attól, hogy az forgalomban van-e vagy sem. Ha nem hatósági engedéllyel rendelkező bontónak adja át a gépjárművet, akkor én azt tanácsolom, hogy az adásvételi szerződés mellé vegyen fel egy két tanú által is aláírt meghatalmazást a vevőtől arra vonatkozóan, hogy ön akár a vevő nevében és helyett is eleget tehet a tulajdonjog változás bejelentésének az okmányirodában. A meghatalmazás egy eszköz arra, hogy ha a vevő netán „elfelejtené” az átíratást bejelenteni, akkor ön ezt helyette is megtehesse, elkerülve ezzel egy sor lehetséges kellemetlenséget. Ezt követően a bontásért, annak szabálytalanságáért és bármi másért is a járművel kapcsolatban az új tulajdonos fog felelni.

Ha pedig kifejezetten bontásra szánja a gépjárművet, ügyeljen arra, hogy a gépjárművet a forgalomból véglegesen ki kell vonni. Ehhez az szükséges, hogy a hulladékká vált gépjárművet a tulajdonos a bontónak átadja, az átadás tényét igazoló, a közlekedési hatóság által kiállított bontási átvételi igazolást mindkét érintett fél aláírja, és az igazolást a közlekedési igazgatási hatóságnál bemutassa.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.