Csak fényjelzést használva is letolhatnak a sötétített autók?

2020.08.24. 11:11

das header

Tisztelt Autójogász,

A KRESZ szerint a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjárműnek elsőbbséget kell adni. Gyakran találkozom olyan esettel (jellemzően a politikusokat szállító sötétített autók), amikor csak a fényjelzést használják (gondolom zavarja az méltóságokat a hangos sziréna), de ugyanúgy "tolják" félre a forgalmat.

Azt olvastam, hogy amennyiben csak a megkülönböztető fényjelzést használják, ez esetben a sebességhatárra vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyhatják (de csak ezt) - ha ez nem veszélyezteti a többi közlekedőt. Viszont az alapból veszélyhelyzetet okoz, ha lényeges sebesség-különbséggel, agresszívan, és hangjelzés nélkül közlekednek az utakon, gyakran csak egy rosszul látható kis mágneses villogóval a tetőn. Hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket? Mennyire kell igyekezni elengedni őket?

Köszönettel,

Gyula

Kedves Gyula!

Az információk külön-külön nagyjából helytállók, azonban az ügyben úgy vélem, félreértés áll fenn.

Kérem, engedje meg, hogy az alábbiakban segítsek tisztázni a megkülönböztető jelzéssel kapcsolatos jogi előírásokat:

A KRESZ a megkülönböztető jelzéssel kapcsolatos előírásokat nem egy helyen, hanem széttagolva tartalmazza, és ebből adódhat a félreértés. A szabályokat ugyanis együttesen, egymásra tekintettel szükséges értelmezni és alkalmazni a helyes közlekedési magatartás megválasztásához.

A megkülönböztető jelzés kapcsán valóban elkülöníthető a hangjelzéssel és az anélkül használt fényjelzés. Emellett azonban annak is jelentősége van, hogy az ilyen jármű egymagában közlekedik vagy egy zárt csoportban haladó járműveket kísér.

Amennyiben a fényjelzés mellett hangjelzést is használ a jármű, akkor – leegyszerűsítve – a KRESZ fölött áll a többi közlekedővel szemben, akár egymagában akár csoportban közlekedik. Mindenkivel szemben elsőbbséget élvez, ideértve a gyalogosokat is.

Amennyiben csupán fényjelzést használ a jármű és zárt csoportban közlekedő járműveket kísér, akkor is a részére az érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben, továbbá minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.

Ha a megkülönböztető fényjelzéssel ellátott és azt használó gépjármű nem ilyen zárt csoportban közlekedő járműveket kísér, hanem pl. egyedül közlekedik, akkor a gépjármű vezetője a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. Ilyen esetben tehát valóban csak a sebességhatárokra vonatkozó KRESZ szabályok alól kap felmentést a jármű, és ezen jogát is csak akkor gyakorolhatja, ha erre biztonságosan lehetősége van.

A fentiekből adódóan, a politikusok gépjárműveit kísérő, hangjelzést nem, csak fényjelzést használó járműveknek abszolút elsőbbségük van önnel és másokkal szemben.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.