Állóra fékezte magát a gyorsító sáv végén, belementem - biztosan csak én hibáztam?

2020.09.04. 15:40

das header

Tisztelt Autójogász,

Néhány napja az M0-ra felhajtó gyorsítósávban próbáltam besorolni a forgalomba, mire az előttem haladó autós a gyorsítósáv legvégén állóra fékezte az autóját. (azt mondta, nem tudta, mit is kéne csinálnia) Mivel a mellettem haladó forgalmat figyeltem, nem számítottam erre a manőverre, így ütközés lett a vége, annak ellenére, hogy kb 60-70-es tempónál bőven tartottam követési távolságot.

Rendőrt hívtam, a rendőrök szerint egyértelmű a helyzet, én vagyok a hibás, így el is ismertem a felelősségem. (a másik autó vezetőjével addig nem beszéltünk a vétkes fél kilétéről)

Ugyanakkor furdal a kíváncsiság, hogy vajon mit is kellett volna tennem, az én véleményem szerint nem hibáztam. Ha pedig (ahogy valószínűleg van), mégis én vagyok a ludas, akkor talán másnak tanulságos ez a történet.

Üdvözlettel,

Ákos

Kedves Ákos!

Én a magam részéről nem hibáztatom, mindannyian vétünk olykor a szabályok ellen vagy ellankad a figyelmünk. Az, hogy ebből végül baleset is származik-e, nem csak tőlünk függ.

Ebben a helyzetben azonban egyértelműen én is önt tartom a káresemény felelősének, hiszen nem tanúsított kell körültekintést (jelen esetben előretekintést) a közlekedése során. Olyan közlekedési szabály is van ugyan, hogy nem szabad indokolatlanul fékezni, illetve lassan haladni, feltételezem azonban, hogy a másik fél is be kívánt sorolni, csak a forgalom miatt erre nem volt lehetősége. Ebben az esetben a lelassulása, lefékezése indokolt volt, és a másik fél a vétlen.


Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.