Felemás lett a lámpám javítás után, a biztosító szerint így van árában

2020.10.06. 09:45

das header

Tisztelt Autójogász!

Pár hónapja baleset részese voltam, én voltam a vétlen fél. Elismerte felelősségét a vétkes és az autót be is vittem egy jól ismert, Porsche-márkacsoportra szakosodott szakszervizbe, ahol nagyon segítőkész szerelőkkel hozott össze a sors.

A baleset során megsérült az autó bal első lámpája, így cserélni kellett és innen indul az érdekesség.

A gyári ezüst foncsorú lámpát már a Porsche Hungária se tudja beszerezni (pedig az autó csak 7 éves), csak fekete kivitelben, így a javítás után az autó bal első és jobb első lámpája teljesen eltér.

A biztosító szerint, mivel a fénye ugyanaz, nem hajlandó fizetni a sérülés mentes lámpa cseréjét még költségmegosztással sem, mivel az szerinte "értéknövekedéssel járna".

Szerintem viszont a jelen állapotában értékcsökkentett az autóm önhibámon kívül.

Kinek van igaza?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdv,

Gábor

Kedves Gábor!

Az autó forgalmi értékcsökkenése ebben az esetben sajnos valószínleg nem kimutatható. A kárrendezési gyakorlat egyébként is megáll az 5 éves kor és kb. 60 000 Km futásteljesítménynél, ami az értékcsökkenés elismertethetőségét illeti.

Egy 7 éves autó komplett lámpatest cseréjénél minimum 30%-ot „szokás” avultatni a bekerülési költségen.

Úgy gondolom, ebben az esetben sajnos ezt el kell fogadnia.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.